Film Ivana Ramadana “Aždaja” na Krajina Film Festivalu osvojio tri nagrade

Film Aždaja

Film Aždaja

Kratki film Ivana Ramadana “Aždaja” u produkciji Prime Timea, nagrađen je s tri nagrade na Prvom Krajina Film Festivalu u Bihaću: nagrada za najbolji kratki film, najbolje specijalne efekte, te nagrada za najbolju originalnu muziku, koju potpisuje Damir Imamović.

Film “Aždaja” priča priču o zmajevima koje je u kamenu, na stećcima, isklesao nepoznati autor. Još nekoliko motiva koji pripadaju našoj tradiciji i kulturi, kao što je, prije svega, legenda o aždaji iz sela Umoljani, zatim ‘Gluho glamočko kolo’, sevdalinka, te likovni elementi na narodnim nošnjama, bili su inspiracija za priču. Zapravo je to priča o idiličnoj prošlosti, čija bi ljepota, cjelovitost i jedinstvo koji se vremenom osipaju i mijenjaju, mogli da se vrate i ponovo donesu mir i jedinstvo.

– Film je urađen kombinovanjem animacije i snimljenih scena. Izvrsnu originalnu muziku, koja u sebi nosi elemente sevdalinke, za film “Aždaja” potpisuje Damir Imamović- podsjetio u izjavi Feni autor Ivan Ramadan koji je i u ovom kao i ostalim svojim filmovima samostalno radio kompletnu animaciju te specijalne efekte.

Dodao je da su mu nagrade na Krajina Film Festivalu posebno drage, jer, ma koliko film bio prihvaćen na svjetskim festivalima, uvijek je poseban osjećaj biti nagrađen od domaće publike i žirija.

– Siguran sam da ovaj festival ima svijetlu budućnost i potencijal da postane tradicionalni kulturni događaj Krajine – rekao je Ramadan.

Publika će “Aždaju” imati priliku vidjeti i na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu programa BH film, 12. augusta u kinu Kriterion.

Film je baziran na bosanskoj legendi o zmaju. U jednom malom bosanskom selu, skrivenom u vrletima klanaca, gdje se život odvija u skladu s prirodom, svakog proljeća, tokom mnogih stoljeća, odvija se ritual prizivanja Velikog Zmaja, zaštitnika i ujedinitelja.

Kako vrijeme odmiče i vremena se neumitno mijenjaju, snaga rituala gubi svoju moć. Selo više nije skriveno i zaštićeno. U njega dolaze i prolaze novi uticaji, nova vjerovanja i nova božanstva.

Ivan Ramadan rođen je 1985. Završio je Arhitektonski fakultet u Sarajevu. Animacijom se počeo baviti još u djetinjstvu, a 2008. pravi svoj prvi animirani film “Tolerantia”, koji postiže veliki uspjeh u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, te postaje prvi samostalni 3D animirani film produciran u BiH.

Taj film, i dva koja su uslijedila – “Čudotvorno mlijeko” (2010.) i “Kiyamet” (2011.) – su prikazani u oficijelnim selekcijama na više od 70 filmskih festivala širom svijeta, te su nagrađeni sa 17 nagrada među kojima je i Srce Sarajeva za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu 2008., te nominacija za najbolji kratki film Evropske filmske akademije (EFA) 2008.

Na tim filmovima je radio potpuno samostalno u svim aspektima od režije do animacije. Prošle godine je završen njegov peti film “Aždaja” u produkciji “Prime Timea”.

Prvi Krajina Film Festival” (KFF) održan je od 23. do 30. jula u dolinama triju rijeka – Une, Sane i Vrbasa, odnosno u Bihaću, Cazinu (tvrđava Ostrožac), Sanskom Mostu, Prijedoru-Kozarcu, Jajcu i Banjoj Luci.

Posted by on 2017-08-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login