Filmovi iz Takmičarskog programa SFF-a na Al Jazeeri Balkans i HRT-u

Epizoda u životu berača željeza

Epizoda u životu berača željeza, film Danisa Tanovića

Al Jazeera Balkans prikazat će film Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza” na prostorima bivše Jugoslavije, dok će HRT prikazati film na prostoru Hrvatske.

HRT pregovara i o TV pravima za filmove iz takmičarskog dijela 19. Sarajevo Film Festivala te većinu filmova iz dokumentarne selekcije. Sveukupno, radi se o devet igranih filmova i 12 dokumentarnih, a uključuju filmove poput “Rob” Pjera Žalice, “U braku sa Švicarcem” Arsena Oremovića, “Soldate Jeanatte” Daniela Hoesla i “Talea” Katherine Muckstein.

“Obje takmičarske selekcije su toliko dobre da je teško odabrati. Imamo regularni prostor za regionalne filmove i sigurno ćemo poboljšati kvalitet našeg programa”, rekao je Đelo Hadžiselimović urednik HRT-a.

Al Jazeera Balkans je trenutno najveći TV kupac u regionu u slučaju dokumentarnih filmova. Sa SFF-om su dogovorili prava za četiri filma iz ovogodišnje dokumentarne selekcije: “U braku sa Švicarcem”, “The Cleaners” Konstantinosa Gergousisa, “U potrazi za porodicom” Chrisa Leslieja i Oggija Tomića te “Gangster te voli” Nebojše Slijepčevića.

“U posljednje dvije godine smo stekli prava na većinu novih naslova koji variraju između umjetnosti i dokumentaraca o trenutnim problemima, a već smo prikazali oko 25 njih. U potrazi za sadržajem, otkrili smo da produkcija u regionu nije baš velika. Trebalo je dosta napora da ispunimo prostor kvalitetnim dokumentarnim programom. Tu je i problem za nas kao emitera koji pokriva čitavu regiju što prava na filmove drže različiti distributeri iz različitih zemalja. Naš cilj je da postanemo predvodnik u produkciji dokumentarnog sadržaja u regionu i nadamo se da ćemo ispuniti ovaj prostor i ostvariti dugotrajnu saradnju sa kompanijama i filmadžijama u regionu”, rekao je Sead Kređevljaković, urednik dokumentarnog programa Al Jazeere Balkans.

Posted by on 2013-08-27. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login