Fojnica: Osobe sa invaliditetom prvi put “osjetile” izložbu

muzej, FojnicaFranjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici večeras je prigodno, uz pjesme Kemala Montena, otvorio Noć muzeja.

Poseban značaj ove manifestacije bio je posjeta 50-ak osoba sa invaliditetom iz Zenice, Sarajeva, Travnika, Kaknja, Fojnice i ostalih krajeva. Oni su imali priliku da taktilno dožive i osjete sve što je izloženo u otvorenoj muzejskoj dvorani samostana u Fojnici.

Posjetioci su izrazili zadovoljstvo što mogu da “osjete i dožive” svaki predmet.

“Osobe sa invaliditetom su sigurno jedna od najranjivijih kategorija našeg društva. I ova manifestacija je nešto što je pozitivno i afirmativno za nas”, rekao je Almir.

U muzeju je izloženo 60-ak predmeta, uglavnom starih fotoaparata i video kamere, koji omogućuju da se dožive taktilno jer se ispred svakog predmeta nalazi legende koja su ispisane Brailleovim pismom. Nalaze se tu i umjetničke slike.

Kustos muzeja je istakao zadovoljstvo što su jedini muzej u kojem je omogućeno ovakvo iskustvo za osobe sa invaliditetom, te je dodao da ovakve izložbe moraju postati praksa u BiH.

“To su taktilni predmeti koji se mogu dirati, doticati i naši posjetioci su po prvi put doživjeli kako izgledaju neki predmeti. Oni su nam lijepo objasnili neke spise koji su napisani na Brailleovim pismom”, zaključio je kustos.

Izložba u samostanu otvorena je do 22 sata. Župnik samostana u Fojnici procijenjuje da je izložbu posjetilo blizu 300 ljudi.

Posted by on 2015-01-31. Filed under Fojnica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login