Fondacija za kinematografiju podržala nove bh. filmove

filmFondacija za kinematografiju je iz budžeta za 2015. godinu usmjerila 1.325.000 KM javnih sredstava za podršku 11 dugometražnih filmova, uključujući manjinske bh. koprodukcije i osam kratkometražnih filmova domaćih autora,  kao i u razvoj četiri nova scenarija i filmska projekata domaćih autora.

Projekti podržani za produkciju između ostalih su: novi film Adisa Bakrača “Švedsko srce moje majke”, “Balada o Pišonji i Žugi” Jasmina Durakovića, esejistički dokumentarac Harisa Pašovića “Nacionalna Geografija”, “Izbor za Miss zatvora” dokumentarac Srđana Šarenca o zloglasnim zatvorima Rio De Janiera, te istraživački dokumentarac o uticaju kompanije Mittal u Bosni i Hercegovini Dine Mustafića.

Također, podržan je i prvi animirani film Danisa Tanovića “Iskušenje”, kao i manjinska koprodukcija dugo najavljivanog “Bodljikavog praseta” Srđana Dragojevića, te novi filmovi bh. autora sa hrvatskom adresom Bobe Jelčića “Sam samcat” i dječijeg filma “Moj je dida pao s Marsa” Marine Andree Škop.

Kako bi se kontinuirano podizala razina pripremljenosti projekata prijavljenih za sufinansiranje u fazi produkcije, Fondacija za Kinematografiju sprovodi program podrške razvoju scenarija i filmskih projekata kroz koji omogućava scenaristima, režiserima i producentima da dobiju jednokratnu finansijsku podršku za razvoj novih filmskih projekata.

Tako razvijeni projekti postaju konkurentniji pri natjecanju za produkcijska sredstava što potvrđuje činjenica da se među podržanim projektima redovno nalaze projekti prethodno podržani u fazi razvoja.

Ova vrsta podrške je dodijeljena između ostalih Namiku Kabilu i Josipu Mlakiću za razvoj novih scenarija, te Udruženju Centar za savremenu umjetnost za razvoj debitantskog dugometražnog igranog projekta pod nazivom Alfa dobitnice nagrade za najbolji kratki film Evropske filmske akademije Une Gunjak, saopćeno je iz Fondacije za kinematografiju.

Posted by on 2016-01-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login