FOTO: Završen Balkan Streets festival u Vranju

PMG Kolektiv

PMG Kolektiv

Četvrti po redu Balkan Streets festival, održan je od 21. do 24. juna u Vranju uz učešće velikog broja muzičara i umjetnika sa cijelog Balkana, ali i iz ostatka Evrope.

Festival je počeo i završio se prikazivanjem filmova sa festivala DORF u lokalnom baru Ladovina. Prve večeri vranjskoj publici predstavio se Gjorgi Janevski, reditelj filma Ako nikoj ne sviri, koji je otvorio predfestivalsko veče. Prikazano je pet filmova, a u planu je prikazivanje novih filmova sa DORF-a tokom ljeta u saradnji sa loklanim, omladinskim institucijama, partnerima u realizaciji Festivala.

Muzički segment programa obje festivalske večeri otvarali su mladi i neafirmisani bendovi sa vranjske demo scene u skladu sa ciljem Balkan Streets festivala da ove muzičare različitih stilova predstavi što široj publici.

Drezdenski Marrakesh i haški Groove embassy razigrali su publiku za nastup odlično raspoloženog dvojca Multietnička atrakcija i poznatog beogradskog benda Jarboli. Prvo veče je zatvorio holandski kantautor Dyzack.

Druge večeri se, poslije dva domaća demo benda, publici predstavio odlično usviran skopski PMG kolektiv, a posle njih je na scenu izašao čuveni hrvatski bend Psihomodo pop koji je napunio atrijum Omladinskog kulturnog centra i oduševio sve generacije koje su se našle u publici. Uzbuđenu publiku je za kraj prijatno iznenadio banjalučki sastav Sopot čija je gotovo svaka numera pozdravljena ovacijama.

Tokom Festivala mladi su imali prilike da pokažu svoje kreativno stvaralaštvo na Sajmovanju i Angažovanom stageu, na štandovima na kojima su se našli: projekat Dance4life/Igraj za život, promo-materijali partnerskih organizacija i organizacija civilnog sektora, ali i Dom zdravlja i program doniranja organa, mladi koji su radili grafite i crteže, djevojke koje su radile frizure i nakit, mladi koji su pokazivali vještine žongliranja, do mobilnog stagea koji je kružio gradom promovišući Festival.

Pored Vranja, Festival će se održati 29. juna u Vukovaru (Hrvatska), 30. juna u Tešnju (BiH), a početkom septembra imaće i svoje holandsko izdanje.

Ove godine festival u Vranju je podržan od strane Evropske Unije, preko IPA programa (u okviru projekta Muzika bez granica – Music Without Borders), Ministarstva omladine i sporta, Grada Vranja, Grada Drezdena, holandskih kulturnih fondova.

Projekat Muzika bez granica (Music Without Borders) čiji je nosilac organizacija KulturAktiv iz Drezdena, Nemačka, a partneri Generator iz Vranja, Mirovna grupa mladih Dunav iz Vukovara i Taksirat iz Skoplja, stavlja u fokus muzičare i muzičke operatere, uključujući i nevladine organizacije, lokalne vlasti, menadžere, festivale i izdavače. Poseban cilj projekta je razmatranje mjesta mladih i talentovanih muzičara kojima je potrebna podrška u razvoju karijere i talenta.

Partneri Balkan Streets festivala su organizacije: Platform Spartak (Holandija), Mirovna grupa mladih Dunav (Vukovar, Hrvatska), Stari grad (Tešanj, BiH), Taksirat (Skoplje, Makedonija) i KulturAktiv (Nemačka) kao i lokalne institucije iz Vranja: Muzička škola „Stevan Mokranjaca“, Kancelarija za mlade i Omladinski kulturni centar Omladinskog Saveza Grada Vranja.

[nggallery id=12]

Posted by on 2012-06-26. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login