Francuska: Francois Hollande preuzima dužnost šefa države

Francois Hollande

Francois Hollande

Francois Hollande danas će položiti zakletvu kao novi francuski predsjednik, a potom će odmah otputovati u Njemačku, na razgovore o rješavanju evropske dužničke krize.

Hollande će položiti zakletvu u Jelisejskoj palati u prisustvu dosadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a već nekoliko sati kasnije biće na sastanku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ovaj susret ukazuje na značaj franko-njemačkih odnosa, ali i urgentnost situacije u svjetlu finansijskih problema širom kontinenta i političkog vakuuma u Grčkoj, najugroženijoj članici eurozone.

Hollande je ranije kritikovao fokusiranje Njemačke na oštre mjere štednje kao jedini način za rješavanje krize.

Očekuje se da će Hollande ubrzo poslije stupanja na dužnost imenovati vladu. Glavni kandidat za premijera je Jean-Marc Airo, a za ministra finansija Michel Sapin, prenio je BBC.

Komentatori navode da u Berlinu postoje određene sumnje prema Hollandeu, pošto je on u kampanji kritikovao oštre mjere štednje i zalagao se za podsticanje ekonomskog rasta.

“Ne slažemo se o svemu. Reći ćemo jedno drugom da zajedno možemo da postignemo dobre kompromise”, rekao je Hollande francuskoj državnoj televiziji o predstojećem sastanku sa Merkel.

Poslije putovanja u Njemačku, Hollande će za dva dana održati prvu sjednicu vlade, a potom će otputovati u Washington, na sastanak sa američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Posted by on 2012-05-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login