Francuska pred ekonomskim kolapsom

Francuska, Pariz

Francuska, Pariz

Ugledni ekonomski stručnjaci tvrde da se Francuska nalazi u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji koja bi se u narednom periodu mogla dodatno pogoršati, te zemlju dovesti pred pravi ekonomski kolaps.

Prema posljednjim podacima, stopa nezaposlenosti u toj zemlji od 10,8 posto je najveća od 1998. godine kada se Francuska suočila sa ozbiljnom ekonomskom krizom.

Profesor ekonomije na Univerzitetu “Carnegie Mellon” Allan Meltzer je, za agenciju Anadolija, kazao da je ekonomsko stanje u Francuskoj vrlo loše.

Naglasio je da je najveći problem što francuska ekonomija nije dovoljno konkurentna i da su troškovi proizvodnje u toj zemlji mnogo veći nego u Njemačkoj, Holandiji, SAD-u i još nekim visoko razvijenim zemljama.

“Moj prijedlog je da se Francuska, Španija, Portugal i Grčka odvoje od rigidnih sjevernih zemalja Evrope i da formiraju odvojenu fleksibilnu eurozonu u kojoj bi mnogo bolje funkcionisali”, rekao je Meltzer.

Predložio je da je potrebno da se smanje troškovi proizvodnje u Francuskoj kako bi zemlja povećala svoju konkurentnost i kako bi se mogla takmičiti na globalnom nivou.

Ugledni ekonomista “Cumberland Advisorsa” Bill Witherell izjavio je da je visoka stopa nezaposlenosti najveći problem za francusku ekonomiju, a posebno za mlade, naglasivši da cijela jedna generacija nije u stanju doprinijeti ekonomskom blagostanju zemlje.

Dodao je da glavni razlog za lošu ekonomsku sliku u zemlji jeste  neprihvatanje restriktivnih mjera na tržištu rada kao i vrlo loš socijalni program pomoći.

Tvrdi da visoka diskriminacija prilikom zaposlenja osoba u francuskim firmama vrlo negativno djeluje na sveukupno ekonomsko stanje u toj zemlji.

“Velika Britanija, Njemačka i Španija su provele strukturne reforme na tržištu rada. Dobro je sve dok visoka stopa nezaposlenosti u Francuskoj ne izazove socijalne nemire koji bi stvorili haos u zemlji i dodatno pogoršali francusku ekonomiju”, rekao je Witherell.

Posted by on 2013-06-16. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login