Francusko selo 1951.g. poludjelo zbog LSD-a

LSD

LSD

Za ludilo koje je 1951. zahvatilo mještane francuskog gradića u pokrajini Gard bila je odgovorna američka CIA, koja im je podmetnula halucinogenu drogu u hljeb.

“Ja sam avion”, urliknuo je muškarac i skočio kroz prozor sa drugog sprata. Polomio je noge, ali se ipak odvukao još pedeset metara. Jedanaestogodišnjak je baku šakama zgrabio za vrat i pokušao je zadaviti. Muškarac je kod doktora gledao kako mu srce počinje putovati kroz utrobu da bi napokon kroz stopalo iscurilo na pod ordinacije. Bila je to luda 1951. godina u gradiću Point-Saint-Esprit u na jugoistoku Francuske. Mještani i danas te događaje zovu “prokletim hljebom”. Otkrili su da je ludilo zahvatilo svakoga ko ga je jeo, ali ne i zašto. Tek je ovih dana stiglo tačno objašnjenje. Novinar istražitelj H. P. Albarelli ml. otkrio je da je to bila operacija specijalaca američke vojske iz Fort Dertricka u Marylandu, a vodila je CIA. Zanimljivo, proizvođač psihoaktivne tvari bila je tvornica Sandoz u obližnjoj Švicarskoj.

Albarelli je došao do dokumenata o ludilu u Francuskoj istražujući navodno samoubistvo CIA-ina hemičara Franka Olsona. Ključni je dokument bio tajni spisak Francuza koji su radili za CIA-u. Oni su slasni baguette “obogatili” sastojkom od koga je barem pet ljudi izgubilo život, a desetine su završile u ludnicama.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login