Franjevački muzej se solidariše sa institucijama kulture u BiH

Franjevački muzej i galerija Gorica Livno

Franjevački muzej i galerija Gorica Livno

Franjevački muzej i galerija Gorica Livno uključen je u međunarodni Dan muzejske solidarnosti prema projektu međunarodne platforme Cultureshutdown kao podrška svim kulturnim institucijama u BiH.

Platforma Cultureshutdown, koja okuplja preko 160 kulturnih institucija, osnovana je kao globalna volonterska, neprofitna mreža naučnika i kulturnih djelatnika u januaru 2012. godine. Cilj joj je ujedinjenje na globalnom nivou kako bi se spriječilo uništavanje kulturne baštine koja pripada svim građanima BiH.

Na svojim web stranicama sudionici ovog projekta, kao i Franjevački muzej i galerija Gorica, će postaviti svojevrsnu virtualnu izložbu dokumentacije kao čin podizanja svijesti o akutnoj krizi i zatvaranju kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Naime, u ponedjeljak, 4.marta navršava se šest mjeseci od zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu i to zbog neuspjeha izvršne vlasti da osigura pravni status i odgovarajuća sredstva za tu instituciju s tim da su i druge kulturne institucije pred zatvaranjem.

Iz navedene platforme pozivaju i druge muzeje širom svijeta da pokažu svoju solidarnost s ugroženim bosanskohercegovačkim kulturnim institucijama jer samim sudjelovanjem doprinose rješavanju ove krize.

Posted by on 2013-03-04. Filed under Kultura, Livno, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login