Franjevci Bosne Srebrene za mir i dobro

Srebrenica, franjevci

Srebrenica, franjevci

U Srebrenici je održana „Franjevačka ljetna škola duhovnosti“. Na predavanjima se govorilo o franjevaštvu, franjevačkoj duhovnosti i korijenima franjevaštva koji se nalaze u Srebrenici.

Nije u potpunosti poznato zašto su fratri, prije više od 700 godina došli u Srebrenicu i kako je tekao njihov život, jer malo je podataka o tome, a na temelje franjevačke kolijevke je pala sjena i prašina, tuge, progona i zaborava. U Bečkom ratu sve je uništeno i zaboravljeno, a fratri i hrišćani protjerani, franjevački samostan i crkva Sv. Marije su zapaljeni i srušeni.

Franjevci Bosne Srebrene su se ponovno vratili u svoju Srebrenicu 1991. godine. Istina, na tek malim dijelom otkopane temelje i u jednu spomen-kapelicu Sv. Marije. Povratak je bio svečano obilježen na mnogim važnim mjestima Bosne i Hercegovine. A onda je došao strašan rat 1992-95. koji još uvijek tinja i prešutno traje.

Više od 700 godina katolici žive u Srebrenici

Spomen crkva je nakon rata dobila i svog prvog župnika, fra Petra Matanovića. Na svete mise koje su služene jednom mjesečno dolazili su i drugi fratri, svećenici, biskupi! Od 2016. godine, za župnika je imenovan fra Joso Oršolić koji život malobrojnih katolika ovog kraja obogaćuje novim idejama i aktivnostima. Sveta misa se služi svake nedjelje i za praznika, rađa se ideja da se gradi duhovni, a u dogledno vrijeme i materijalni „Franjevački centar za dijalog, mir i pomirenje“.

Počinju povremeno da dolaze i hodočasnici, održana je i Prva međunarodna likovna kolonija koja sada putuje Europom, i priča o teškoj istoriji Srebrenice. Oviha dana održana je „Franjevačka ljetna škola duhovnosti“, koju su prije nekoliko godina pokrenuli i do sada organizovali profesori Franjevačke teologije u Sarajevu, priča nam fra Joso Oršolić:

„Od prošle godine sam koordinator „Franjevačke ljetne škole duhovnosti“ i želio sam da se ona dogodi baš ovdje kao dio šireg projekta franjevačke duhovnosti za dijalog mir i pomirenje koji su nam svima potrebni, posebno ovim prostorima Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Milića i Vlasenice gdje se prostire naša župa sa otprilike dvijestotinjak katolika koji žive ovdje. Kao učesnici škole došli su nam i prijatelji, članovi trećeg franjevačkog reda iz drugih mjesta, kao i moji ovdašnji vjernici. Za ovih nekoliko dana naši profesori su na predavanjima govorili o franjevaštvu, franjevačkoj duhovnosti i korijenima franjevaštva koji se nalaze ovdje u Srebrenici. Dublje smo se upoznali i sa povijesti franjevačkog reda i na taj način pokušali da se ova naša ljetnja škola osjeti kao jedan iskorak iz  svaklodnevnog sivila koje se, nažalost, širi i dvadesetak i više godina nakon rata, a želja nam je svima da živimo bolje, ljepše, udobnije” kaže fra Joso Oršolić.

Franjevačka ljetnja škola duhovnosti prvi put u Srebrenici

Među gostima na Franjevačkoj ljetnjoj školi duhovnosti u Srebrenici je bila i Željka Egelašev iz Sarajeva. Prvi put je u Srebrenici: „Došla sam prvi put osobno u Srebrenicu i još uvijek sam pod dojmovima, iako sam sličnu tragediju, na drugi način prošla boraveći cijeli rat u Sarajevu. Najtragičnije je doći u ovaj grad i vidjeti posljedice ideologije užasa koja mrzi sve ono što je drugačije, druge nacionalnosti i druge vjere. Vjerujem ipak da će biti budućnosti za mlade. Kako kažu treba prvo opraštati, treba prvo jedne druge upoznavati, voljeti jedne druge. Smatram da ova zemlja ima puno bogastva i vrijednosti da možemo zajedno živjeti, da možemo jedni drugima pomoći i da ponovo možemo ovu lijepu zemlju izgraditi.”

Suživot se događa u praksi

Učesnici ljetnje škole su bili i vjernici, katolici iz Srebrenice i drugih okolnih mjesta. Ljubica Lončarević je iz Bratunca, ona kaže: „Bilo je lijepo sa dosta zanimljivih sadržaja, mada bih voljela da nas je bilo više. Saznali smo mnogo stvari o kojima nismo znali dovoljno, mislim posebno o sv. Franji Asiškom. Posebno lijepa su bila i druženja međusobno i sa domaćinima pri obilascima ovih mjesta na kojima smo bili, a na koja teško da bih ja sama otišla da nije ovog bilo. Suživot se evo tako događa i praktično, a ne samo na riječima. Veoma sam zadovoljna i željela bih da se ovo što prije ponovi”, priča Ljubica.

Fra Joso nam govori i o drugim sadržajima koji su bili organizovani u okviru ljetnje škole. „ Škola nisu bila samo predavanja već smo svaki dan posjećivali i neke lokalitete u Srebrenici i okolini gdje smo takođe nešto novo naučili ili vidjeli. Bili smo u Memorijalnom centru Potočari Srebrenica, zatim na lokalitetu rimskog Municipiuma u Skelanima. Posjetili smo poznatu Banju Guber, na jezeru Perućac smo bilo gosti u domaćinstvu  povratnika, Bošnjaka. Obišli smo bogomolje svih vjera i naroda koji žive u ovom kraju.”

„Bili smo u pravoslavnim manastirima u Sasama  i u selu Karno kod Srebrenice gdje smo se upoznali sa monaškim životom, a posebne utiske imamo nakon boravka u srednjovjekovnom Soko-gradu kod  Ljubovije u susjednoj Srbiji. Pored domaćina u tim mjestima, susretali smo se i  sa mnogo drugih ljudi. Sa svima smo bili u lijepom razgovoru ispunjenom molitvom, duhovnošću i jednim, moglo bi se reći opominjanjem da smo upućeni jedni na druge i da se moramo pomagati i zajedno graditi bolju i ljepšu budućnost”, istakao je fra Oršolić.

Mladi franjevački fratri iz svih provincija u svojoj kolijevci

Posljednjeg dana održavanja Franjevačke ljetnje škole duhovnosti u Srebrenicu je stiglo i 19 mladih redovnika, studenata  teologije koji su se prije toga mjesec dana pripremali za davanje svetog zavjeta. O tome fra Danijel Nikolić njihov meštar ili odgojitelj franjevačkih bogoslova na faranjevačkoj teologiji u Sarajevu kaže:

„ Ovo su studenti uglavnom koji poslije četvrte godine polažu svečani zavjet kada obećavaju Bogu  da će doživotno živjeti u siromaštvu u jednostavnosti, poslušnosti, čistoći u redu svetoga Franje. Time oni postaju što bi rekli, pravi fratri”, kaže fra Danijel i dodaje:

„Srebrenica je službena kolijevka nas franjevaca. I prije osnutka samostana prije 730 godina franjevci su dolazili po koji put ali kada su došli na službeni poziv u Bosnu ovdje su napravili prvi samostan i po tome naša provincija nosi naziv „Bosna Srebrena”, tako da je za svakog našeg fratra od velike važnosti doći ovdje jer su od ove nastale i druge provincije u Hrvatskoj, Dalmaciji itd.,  koje su se kasnije odvajale zbog nemogućnosti prelaska granice Turske, Hrvatske i Mletačke Republike”.

Svako sjeme ako je dobro posijano uvijek nikne

U Srebrenicu su došli mladi redovnici iz svih  katoličkih provincija u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji. „ Za mene je o ovo jedno novo otkriće i novi izvor da još žešće molim u duhu svetog Franje da naša katolička vjera opstaje na ovim prostorima jer mislim da je ovdje u Bosni izvor naše vjere u Hrvata“, kaže fra Vilček iz hrvatske provincije franjevaca konventualaca.

Fra Marko Vela za DW kaže: „Prvo sam iznenađen da su franjevci prije toliko godina došli ovdje i da su imali dosta veliki samostan za ono vrijeme i radostan sam da su  njegovi ostaci pronađeni i izgrađena ova mala crkva, te da su vjernici ovdje opstali iako 300 godina tu nije bilo mise. To je meni znak da kršćansko sjeme, ako je dobro posijano ,uvijek nikne, a naravo ovo mjesto je posebo na žalost i zbog svih stradanja što se ovdje dogodilo u posljednjem ratu ali uvijek  i mjesto nade da  će dobro uvijek donijeti svoj plod i nikad neće biti uništeno, te da nikad ne treba gubiti nadu i vjeru da treba ljubiti Boga i služiti svom bližnjemu”, kazao je fra Marko.

Posted by on 2017-08-29. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login