Fudbalska groznica trese BiH pred utakmicu sa Grčkom

Fudbalska reprezentacija BiH Fudbalska reprezentacija BiH u petak uveče na stadionu Bilino polje u Zenici igra petu utakmicu u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014.godine u Brazilu sa selekcijom Grčke. Večerašnji duel važan je za obje ekipe. Iako do kraja kvalifikacija ima još pet utakmica, pobjeda protiv Grčke, odškrinula bi vrata BiH na putu ka Brazilu i dugo isčekivanom plasmanu na svjetsku smotru fudbala.

Već nekoliko dana u Sarajevu, ali i drugim gradovima BiH vlada velika euforija pred utakmicu. O njoj se priča na ulici, prevozu, kafani. Na svakom koraku mogu se naći štandovi sa navijačkim rekvizitima, a već od jutros na mnogima automobilima viore se bh. zastave.

Svi žele jedno, a to je pobjeda.

Koliko navijači željno očekuju utakmicu potvrđuje i podatak da su karte rasprodane u rekordnom roku. Najvatreniji navijači čekali su i po 18 sati u redu da bi obezbijedili mjesto na tribinama stadiona Bilino polje. Potraga za kartama još uvijek traje, a na crnom tržištu, cijena karte doseže i do 400 KM.

Svi oni koji nisu imali sreće i uspjeli doći do karte, utakmicu će pratiti preko tv ekrana, u direktnom prenosu na BHT 1.

Osim utakmice u Zenici, u petak na zagrebačkom stadionu Maksimir u okviru kvalifikacija igraju reprezentacije Hrvatske i Srbije.

Zbog najava da će biti upriličeno javno TV praćenje fudbalskih utakmica na nekoliko lokacija u gradu, u Brčkom je formiran štab koji će raditi na osiguravanju javnog reda i mira i soabraćaja.

Šef policije Goran Lujić pozvao je roditelje da poštuju zakonske propise prema kojima  maloljetne osobe, bez njihovog prisustva, ne mogu boraviti na javnom mjestu od 23 do pet sati ujutro.

​Inače, pored do sada standardnih, selektor Safet Sušić za duel sa Grcima pozvao je fudbalera njemačkog Ahena, Jasmina Fejzića te dvojicu provjerenih Elvira Rahimića i Zvjezdana Misimovića. Osim Seada Salihovića, koji će meč sa Grčkom propustiti zbog povrede, na Bilino polje neće istrčati ni Edin Višča, koji dva dana nije trenirao. Selektor Safet Sušić računa na 23 igrača, među kojima je i povrijeđeni Miralem Pjanić.

„Najvjerovatnije danas ćemo donijeti odluku, ustvari Miralem će donijeti odluku da li može da igra ili ne. Veće su šanse da ne igra utakmicu“, kaže selektor Sušić.

Fudbalska reprezentacija BiH Odgovornost da završe večerašnju utakmicu, Sušić je u potpunosti prepustio igračima. Ističe kako se njegov stručni i igrački tim ne želi zamarati grčkom strategijom.

„Uopšte mi nije važno sa kojim sastavom će oni da izađu. Mi imamo takve igrače u reprezentaciji da ne bi trebali da se pribojavamo ni daleko jačih ekipa od Grčke“, poručio je Sušić.

Bh. reprezentativci jedva čekaju da meč počne. Zvjezdan Misimović, koji je propustio prijateljsku utakmicu sa Slovenijom, smatra da bh tim može do pobjede:„Atmosfera je kao i uvijek dobra. Mi se dobro osjećamo. Normalno je da svaki od nas jedva čeka da krene utakmica“.

Jedan od napadača bh. reprezentacije,Vedad Ibišević kaže kako svi žele najbolje uraditi svoj dio posla na terenu: „Naš posao je da večeras nađemo put do njhovog gola, da ih kao ekipa pokušamo savladati“.

U hotelu „Zenica“ smješteni su reprezentativci Grčke, koji su u četvrtak veče održali službeni trening na Bilinom polju.

Na konferenciji za novinare, selektor Grčke, Fernando Santos izjavio je kako poštuju bh. selekciju ali da se ne boje.

“Utakmica će biti jako teška. To će biti čisto taktičko nadmudrivanje”, kaže Santos.
Selektor Santos nije želio saopštiti imena prvih prvih 11 igrača koji će večeras odmjeriti snage protiv bh igrača.

U grupi G, dvije reprezentacije su izjednačene po broju bodova. Obje su upisale po tri pobjede i jedan remi. Međutim, zbog bolje gol razlike, bh reperezentacija se nalazi na prvom mjestu.

U dosadašnjih šest međusobnih duela, Grčka je slavila četiri puta, dok su dva susreta završena neriješeno.

Utakmica BiH – Grčka počinje u 20:45 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Selma Boračić / rse / bih-x.info

 

Posted by on 2013-03-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login