Fudbalska reprezentacija BiH po prvi put u UEFA TOP 10

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine oborila je još jedan statistički rekord, pokazao je istraživanje agencije Anadolija (AA).

Nakon što je bh. državni tim od svog osnivanja jučer ostvario najbolji plasman na FIFA rang – listi (14. mjesto), izabranici selektora Safata Sušića ispisali su historiju i u evropskom rangiranju. Naime, po prvi put fudbalska selekcije BiH ušla je u TOP 10 nacionalnih reprezentacija koje se takmiče u UEFA zoni. Popularno zvani „zmajevi“ u odnosu na junsku na julskoj UEFA rang – listi napredovali su za dvije pozicije, te su sada na devetom mjesto u Evropi.

Međutim, sa najnovijim plasmanom BiH još nije najbolje rangirana reprezentacije u našoj regiji. Lokalni primat i dalje drži Hrvatska, i pored pada od tri pozicije na Starom kontinentu. Tim selektora Igora Štimca na UEFA rang – listi sada je šesti. Od ostalih reprezentacija država nastalih raspadom nekadašnje Jugoslavije Crna Gora u UEFA-i kotira na 17. poziciji (u julu ostvarili nazadak za jednu „stepenicu“), Srbija je 23. (-2), Slovenija 25. (napredak od tri mjesta / +3), dok je Makedonija 39. (-3).

Najbolja reprezentacija u UEFA, naravno, reprezentacija je Španije, vodeća i na FIFA rang – listi. Iza aktuelnih svjetskih i evropskih prvaka u kontinentalnom poretku slijedi Njemačka, a potom među deset najboljih redom su: Holandija, Italija, Portugal, Hrvatska, Belgija, Grčka, Bosna i Hercegovina i Engleska.

Posted by on 2013-07-05. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login