Generalni štrajk upozorenja 27. maja

škola, štrajkSavez samostalnih sindikata u BiH donio je odluku o organizovanju generalnog štrajka upozorenja 27. maja u 12 sati.

Na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu predstavljeni su zahtjevi koji su ustanovljeni na današnjem vanrednom kongresu, među kojima je onaj kojim se traži obavezno usklađivanje najniže neto i bruto satnice sa porastom troškova života, uz poštivanje svih kolektivnih ugovora.

Traži se i povezivanje radnog staža svim radnicima i hitno obezbjeđivanje sredstava za povezivanje staža radnicima koji su već stekli uslove za penzionisanje, bezuslovno obezbjeđivanje primarne zdravstvene zaštite svim radnicima, kao i hitno donošenje Zakona o bezbjednosti i zdravlju na radu.

Među zahtjevima su i donošenje izmjena i dopuna zakona o stečaju, kojim će biti obezbijeđeno da radnici sa svojim ukupnim potraživanjima iz radnog odnosa budu u prvom isplatnom redu, te hitna i dosljedna primjena Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama, kao i oduzimanje nelegalno stečene imovine.

“Oblasti rada, zapošljavanja, zdravstva i obrazovanja treba prenijeti isključivo na nivo Federacije BiH, čime će biti postignuto ujednačavanje prava i obaveza za sve građane u FBiH. Tražimo i ukidanje nadzornih odbora u svim privrednim društvima, javnim preduzećima i ustanovama sa većinskim državnim vlasništvom”, pojasnio je predsjednik sindikata Ismet Bajramović.

On očekuje da će u štrajku 27. maja učestvovati više od 150.000 članova sindikata.

“Ovi zahtjevi biće upućeni institucijama sistema koje se zovu izvršna i zakonodavna vlast, poslodavcima na svim nivoima i ekonomsko-socijalnim savjetima i oni će, za razliku od protesta, biti predmet pregovora na svim nivoima”, pojasnio je Bajramović.

Posted by on 2014-05-04. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login