Gitaristi Julian Lage i Gyan Riley na Jazz Festu

Jazz Fest Sarajevo

Jazz Fest Sarajevo

Gitaristi Julian Lage i Gyan Riley vraćaju se u novembru u Sarajevo da bi, nakon prošlogodišnjeg nastupa u okviru sarajevskog maratona Bagatela Johna Zorna, još jednom očarali publiku Jazz Festa Sarajevo.

Lage i Riley na sarajevskom koncertu izvest će repertoar s albuma “Midsummer Moons” objavljenog ove godine za izdavačku kuću Tzadik, repertoar kompozicija Johna Zorna koje evociraju magiju Mjeseca kao vječite fascinacije i simbola ljubavi, požude, snova.

Taj duet čine iskusni muzičari nove generacije – Julian Lage čiji je debitantski album “Sounding Point” nominiran za Grammy u kategoriji najboljeg savremenog jazz albuma 2010. godine i Gyan Riley kojeg je The New Yorker nazvao “muzičkom mašinom” dok se izvedba tog dvojca opisuje superlativima.

Emotivna interpretacija koju donose Lage i Riley imala je evropsku premijeru na koncertu u pariškom Louvreu, početkom aprila.

– Sarajevski koncert bit će jedinstvena prilika za publiku Jazz Festa da ponovo uživa u nastupu vrhunskih umjetnika koji predvode novu generaciju sjajnih gitarista na muzičkoj sceni danas, a na pozornici Jazz Festa Sarajevo 2. novembra dočarat će romantične prizore ljetnih večeri inspirisanih šekspirijanskom ikonografijom – navodi se u saopćenju Jazz Festa Sarajevo.

Ulaznice za koncert dueta Lage/Riley važe i za koncert violončeliste Erika Friedlendera, a oba koncerta bit će održana u okviru programa Musick and Magick John Zorn in Sarajevo 2017. Ulaznice se do 15. septembra mogu kupiti ili rezervirati na jazzfest.ba.

Posted by on 2017-09-12. Filed under Jazz Fest Sarajevo, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login