Gitaristi Julian Lage i Gyan Riley na Jazz Festu

Jazz Fest Sarajevo

Jazz Fest Sarajevo

Gitaristi Julian Lage i Gyan Riley vraćaju se u novembru u Sarajevo da bi, nakon prošlogodišnjeg nastupa u okviru sarajevskog maratona Bagatela Johna Zorna, još jednom očarali publiku Jazz Festa Sarajevo.

Lage i Riley na sarajevskom koncertu izvest će repertoar s albuma “Midsummer Moons” objavljenog ove godine za izdavačku kuću Tzadik, repertoar kompozicija Johna Zorna koje evociraju magiju Mjeseca kao vječite fascinacije i simbola ljubavi, požude, snova.

Taj duet čine iskusni muzičari nove generacije – Julian Lage čiji je debitantski album “Sounding Point” nominiran za Grammy u kategoriji najboljeg savremenog jazz albuma 2010. godine i Gyan Riley kojeg je The New Yorker nazvao “muzičkom mašinom” dok se izvedba tog dvojca opisuje superlativima.

Emotivna interpretacija koju donose Lage i Riley imala je evropsku premijeru na koncertu u pariškom Louvreu, početkom aprila.

– Sarajevski koncert bit će jedinstvena prilika za publiku Jazz Festa da ponovo uživa u nastupu vrhunskih umjetnika koji predvode novu generaciju sjajnih gitarista na muzičkoj sceni danas, a na pozornici Jazz Festa Sarajevo 2. novembra dočarat će romantične prizore ljetnih večeri inspirisanih šekspirijanskom ikonografijom – navodi se u saopćenju Jazz Festa Sarajevo.

Ulaznice za koncert dueta Lage/Riley važe i za koncert violončeliste Erika Friedlendera, a oba koncerta bit će održana u okviru programa Musick and Magick John Zorn in Sarajevo 2017. Ulaznice se do 15. septembra mogu kupiti ili rezervirati na jazzfest.ba.

Posted by on 2017-09-12. Filed under Jazz Fest Sarajevo, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login