Glamoč, grad kulturno-historijskih spomenika: Najveći nišan u Evropi

Glamoč, nišani

Glamoč, nišani

Na području Glamoča nalaze se nišani koji su zasigurno među najznačajnijim ne samo u BiH i na Balkanu već i cijeloj Evropi. Među njima su i nišan Omer-age Bašića, najveći u BiH, ali prema informacijama i najveći u Evropi tog oblika, kao i jedinstveni nišan u Vidimljanskom haremu, koji se naziva fenjer.

Jedinstveni primjer

Tu su i nišani na kojima je uklesano kako su ljudi sa tih prostora još prije dva i dva i po vijeka odlazili na hadž.

“Stojimo pored najvećeg nišana u BiH, ali postoje informacije da je najveći i u Evropi ovog oblika. On je visok oko četiri metra i dva centimetra od ploče koja ga drži i prečnik mu je 96 centimetara. A, prečnik turbana je dosta veći zato što 25 centimetara izlazi izvan unutrašnjeg. Ovo je jedinstven primjer u BiH ovih dimenzija”, rekao je Muhamed ef. Dragolovčanin, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Glamoč. Spomenik je ukrašen topuzom (buzdovanom) i interesantnom orijentalnom ornamentikom u kamenorezu.

Veoma zanimljiv podatak je i da je nišan sačuvan tokom Prvog, te Drugog svjetskog rata, tokom postojanja dvije bivše Jugoslavije, ali i da je preživio posljednji rat u Bosni iako je područje Glamoča u periodu od 1992. do 1996. godine bilo ono preko kojeg su prošle dvije vojske: bosanskih Srba i bosanskih Hrvata.

Neizostavna lokacija

“Spomenik Ivi Loli Ribaru je u Glamoču, pa je grad bio neizostavna lokacija za obilaske. Glamoč je prelijepa sredina i prirodni ambijent. Sve su ovo dodaci kojim bismo mogli da obogatimo turističku ponudu ovoga grada”, zaključuje Muhamed ef. Dragolovčanin.

Posted by on 2015-06-13. Filed under Glamoč, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login