Gljive su odličan izvor vitamina D

gljive
gljive

Konzumacija gljiva može biti jednako učinkovita kao i uzimanje suplemenata vitamina D, otkrivaju naučnici.

Naučnici su proveli istraživanje u kojemu su mjerili razinu D vitamina u krvi sudionika. Nakon 12 nedelja svakodnevnog konzumiranja gljiva, razina D vitamina se značajno povećala.

“Ovi rezultati nam pružaju dokaz da sunce nije jedini odličan izvor vitamina D, ali i ulijevaju nadu u to da ne moramo kožu izlagati štetnim zrakama kako bismo zadovoljili tjelesnu potrebu za vitaminom D”, izjavio je voditelj istraživanja, prof. Michael Holick.

Tokom izlaganja suncu, gljive počinju proizvoditi vitamin D2, a dosadašnja istraživanja su pokazala da je jako malo biljaka s ovom karakteristikom.

Čovjek, s druge strane, tokom izlaganja suncu, proizvodi vitamin D3, koji se preporuča svim osobama s manjkom vitamina D u organizmu. Ipak, novija istraživanja su pokazala da je vitamin D2 jednako učinkovit, u usporedbi s vitaminom D3.

Gljive su odlične jer se uklapaju u svačiji režim prehrane, uključujući vegane i vegetarijance, prenosi EverydayHealth.

Naučnici su sudionike podijelili u 3 grupe. Oni koji su 2 nedelje uzimali suplemente vitamina D3 ili D2, kao i one koji su 2 nedelje konzumirali gljive. Na kraju istraživanja se pokazalo da je razina vitamina D kod svih sudionika bila približna:

• Grupa koja je unosila D3 putem suplemenata je u prosjeku imala oko 34.4 ng/mL vitamina D.
• Grupa koja je unosila D2 putem suplemenata je u prosjeku imala 29.2 ng/mL vitamina D.
• Grupa koja je konzumirala gljive je u prosjeku imala 31.1 ng/mL vitamina D.

Posted by on 2014-01-26. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login