Globalno zagrijavanje nepovratno uništilo led na Grenlandu

Led na Grenlandu otopio se do tačke nakon koje nema povratka, a napori za usporavanje globalnog zagrijavanja neće je spasiti od raspadanja, pokazuje nova studija istraživača na Državnom univerzitetu u Ohiou.

Grenland
Grenland

“Čak i kada bismo vratili klimu kakva je bila prije 20 ili 30 godina, još uvijek bismo prilično brzo gubili masu”, rekao je jedan od autora studije profesor Ian Hovat.

Grenlandska ledena ploča godišnje gubi više od 280 milijardi metričkih tona leda koji se otapa, što je najveći pojedinačni doprinos porastu globalnog nivoa mora, saopštila je vodeća autorka studije Mikalea King, piše CNN.

Ona je navela da je gubitak leda posljednjih godina tako veliki da je doveo do mjerljivih promjena gravitacijskog polja iznad Grenlanda.

Otapanje leda na Grenlandu doprinosi sa više od milimetra porastu nivoa mora svake godine i vjerovatno će se to dodatno pogoršavati.

Autori su otkrili da se nakon 2000. godine ledena površina smanjila toliko brzo da sniježne padavine ne bi mogle nadoknaditi izgubljeni led čak ni kad bi se klima promijenila.

Posted by on 2020-08-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login