Glog za jako srce

glogGlog je najbolja ljekovita biljka, uz bijeli luk, za liječenje srčanih problema.

Terapeutske indikacije: Ekstrasistolna aritmija (nepravilnosti u ritmu – preskakanje srca), tahikardija (ubrzan rad srca), palpitacije (lupanje srca), angina pektoris, arteritis (upala arterija), variks (proširene vene), hipertenzija (povišen krvni pritisak), anksioznost (razdražljivost), insomnija (nesanica), prekomjerna emotivnost, vrtoglavica, košmarni snovi, neuro-vegetativna distonija u predklimakterijumu (poremećaj normalnog mišićnog tonusa nerava i krvnih sudova), albuminurija (bjelančevine u mokraći), kuproza (bubuljice, bubuljičavost), dijareja (proliv), kamenje u bubregu, enureza (nesposobnost zadržavanja mokraće).

Upotrebljivi djelovi gloga su – plodovi (bobice) i cvjetovi. Cvjetovi gloga se beru u aprilu-junu, kada su sasvim otvoreni, po suvom vremenu i suše se samo u sjenci, rašireni u tankom sloju. Plodovi (bobice) se sakupljaju prije sazrevanja, kada dobiju crvenu boju. Suše se na 60-70°C. Da bi bili djelotvorni, plodovi treba da imaju tamno-crvenu boju. Smeđi i crni plodovi nijesu za upotrebu. Za pripremanje ljekovitih preparata og gloga, najbolje je koristi svježe bobice i cvjetove, ali su i suvi djelotvorni.

Tinktura za srce – biljna formula za poboljsanje rada srca. Glavni i suštinski sastojak ove biljne formule jeste glog koji omogućava srcu da preživi sa manje krvi i kiseonika, tako da i ako imate srčano oboljenje ili ako su vam arterije začepljene krvnim ugruškom na ovaj način sprječavate i smanjujete rizik od srčanog napada. Glog sadrži flavonoide i druga hemijska jedinjenja koja direktno ulaze u srčani mišić, vezuju se za ćelije srca, tako da je srcu potrebno manje krvi i kiseonika.S druge strane, ako ste imali srčani napad, ćelije srca se dva puta brže obnavljaju i trpe manje štete ako je glog prisutan u krvi.

Osim tinkture, za srce je veoma djelotvoran i čaj od bobica gloga. Bobice je potrebno krčkati u vodi 10-15 minuta da bi se izvukli ljekoviti sastojci (na 1-1,5 litara vode 5-7 kašičica bobica gloga). Čaj se može pripremati i od cvjetova gloga, ali se on ne krčka, već se samo vrela voda prelije preko cvjetova (jedna šolja ključale vode prelije se preko jedne kašičice cvjetova).

Posted by on 2014-10-31. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login