Glomazna bh. administracija uzima sve više novca

 bh. administracijaTroškovi za plaće administracije, odnosno svih onih koji se finansiraju iz državnog, entitetskog i kantonalnog budžeta, porasli su prošle godine za više od 131 milion maraka.

Rast troškova

Ovaj podatak iz godišnjeg izvještaja Centralne banke BiH temelji se na podacima za prva tri kvartala prošle godine, dok će konačni podaci za 2011. godinu nedvojbeno otkriti da su troškovi za plaće, naknade i druge kompenzacije zaposlenima u državnoj upravi porasli znatno više u odnosu na prethodnu godinu.

Čak 30 posto svih budžetskih rashoda u BiH odlazi na plaće i naknade, pa su planovi o smanjenju primanja u administraciji na svim nivoima očekivano i logično rješenje.

Rast troškova za plaće primijetan je na svim nivoima, pa su tako državne institucije u prva tri kvartala prošle godine za ove namjene potrošile 485 miliona KM, što je skoro dvije trećine svih rashoda.

U odnosu na isti period prethodne godine iznos isplaćen na ime plaća veći je za 14,9 miliona KM ili 3,2 posto. Prema operativnom konsolidiranom izvještaju u Federaciji BiH, u periodu januar-septembar 2011. godine ostvaren je bruto-suficit u iznosu 147,4 miliona KM i veći je za 83,6 miliona KM u usporedbi s istim periodom prethodne godine.

No, i u Federaciji je zamjetan rast troškova na plaće i naknade. Na godišnjem nivou za plaće zaposlenih u vladinom sektoru u Federaciji BiH potrošeno je 1,03 milijarde KM, što je za 56,7 miliona KM ili 5,8 posto više nego u odgovarajućem razdoblju 2010. godine. Troškovi za plaće korisnika budžeta povećani su prošle godine i u Republici Srpskoj.

Na ime kompenzacije zaposlenima u vladinom sektoru u promatranom periodu utrošeno je 546,9 miliona KM, a to je za 60,8 miliona KM ili 12,5 posto više nego u prethodnoj godini.

Godišnji nivo

Dakle, iznosi za plaće i naknade konstantno rastu, baš kao i socijalna izdvajanja, za koja međunarodne financijske institucije također upozoravaju da su previsoka.

Ukupno, budžetska izdvajanja za socijalne kategorije bila su u prva tri kvartala prošle godine veća za 465,9 miliona maraka i u postotcima bilježe rast od 17,4 posto na godišnjem nivou, piše Večernji list.

Ova stavka ujedno je najveći dio ukupnih rashoda, jer čini 44,6 posto tog iznosa. Socijalna davanja posebno su velika u Federaciji, čime se samo potvrđuje zaključak da je socijalni sistem u ovom entitetu finansijski neodrživ.

U Federaciji BiH 1,8 milijardi KM ide za socijalna davanja, a u Republici Srpskoj za ove potrebe usmjerava se 1,29 milijardi maraka. Prošle godine su rasla izdvajanja za ove potrebe u oba entiteta.

Federacija BiH ih je uvećala za tri, a Republika Srpska za čak 47,3 posto.

Posted by on 2012-04-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login