Glomazna bh. administracija zapošljava nove radnike

Bosna i HercegovinaIako predstavnici vlasti i relevantne međunarodne institucije upozoravaju na neophodnost smanjenja glomazne administracije na svim nivoima u BiH, institucije ne samo da ne otpuštaju prekobrojne radnike, nego raspisuju konkurse za prijem novih.

U Agenciji za državnu službu BiH trenutno je u proceduri zapošljavanje 62 službenika prema 22 oglasa, dok je broj konkursa koje institucije samostalno raspisuju i putem kojih uglavnom primaju pripravnike mnogo veći. Osim toga, na stranici Agencije još su otvorena tri konkursa u kojima se traži šest novih državnih službenika, piše ”Glas Srpske”.

Uprava za indirektno oporezivanje traži još 17 radnika, iako već zapošljava više od 2.000 ljudi. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela zapošljava još deset radnika, i to internog revizora, novinara, te stručnog savjetnika za potrage, ukradena vozila, interne propise, statusna pitanja i knjigovodstvene poslove.

U Sekretarijatu parlamenta BiH potreban je stručni saradnik za uređivanje web stranice i unošenje informacija, iako već imaju više zaposlenih na pozicijama službenika za odnose s javnošću.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u toku je konkurs za prijem višeg stručnog saradnika za obradu i upravljanje informacijama, a u Agenciji za statistiku traže stručnog saradnika za održavanje administrativnih baza podataka.

Služba za poslove sa strancima traži portparola i inspektora za strance u Trebinju, a Sekretarijat Centralne izborne komisije saradnika za održavanje baze podataka.

U institucijama BiH u prvih šest mjeseci prošle godine zaposlena su ukupno 462 nova radnika, a čak sedam institucija “uhljebilo” je više ljudi nego što im je bilo dozvoljeno. Institucije su na kraju juna prošle godine imale 21.529 zaposlenih, a do kraja godine bilo je planirano da zapošljavaju 22.378 radnika.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za 2010. godinu, troškovi za plate i naknade iznosili su oko 508,4 miliona maraka, a u prvoj polovini prošle godine za plate i naknade potrošeno je 258,6 miliona KM.

Posted by on 2012-03-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login