Godina svjetskog uspjeha za hor Superar

Srebrenica, hor Superar

Srebrenica, hor Superar

Dječji hor Superar iz Srebrenice, koji djeluje u okviru Kuće dobrih tonova, uspješno završava ovu godinu. Na globalnom nivou ostvaren je veliki uspjeh dječjom himnom koju su snimili zajedno sa 1.000 djece iz 15 zemalja svijeta. Osim toga, bilo je još nekoliko značajnih nastupa u inostranstvu i gradovima Bosne i Hercegovine. Za 2018. godinu planirano je nekoliko projekata, uz koncerte širom svijeta.

Dječji hor Superar muzičke škole Kuća dobrih tonova okuplja 250 djece iz Bratunca, Skelana, Potočara i Srebrenice. Mališani imaju priliku da nauče svirati neke od muzičkih instrumenata, ali i horsko pjevanje. Upravo su članovi hora ostvarili najveći uspjeh u ovoj godini. Ismar Porić, umjetnički direktor hora, napominje da su sa dječjom himnom mališani iz Srebrenice postigli globalni uspjeh.

„Prvi svjetski projekat kojim je dječji hor Superar izišao iz gabarita regionalne i domaće, te stupio na svjetsku scenu. Takav projekat nije nikad rađen u svijetu, gdje su se djeca spajala iz različitih zemalja, različitih kultura – preko hiljadu djece iz petnaest zemalja čitavog svijeta, svih kontinenata – da pošalju poruku mira, ljubavi, tolerancije, međusobnog razumijevanja, internacionalnog dijaloga. Jedan uspjeh slijedi drugi, to je nagrada Global Music Award fondacije iz Amerike, za vrhunsko dostignuće u muzici, koju smo dobili za tu pjesmu, tako da nam je ta pjesma obilježila 2017. godinu“, kaže Porić.

Milica Lazarević učestvovala je u snimanju dječje himne.

„U muzičku školu idem već godinu dana, učestvovala sam u spotu ‘Love People’ i naučila sam mnogo toga. Upoznala sam mnogo novih drugara, išla sam na mnogo putovanja. I jako mi je zanimljivo da idem na ovaj hor“, priča nam Milica.

Tokom ove godine bilo je niz aktivnosti mladih muzičara iz Srebrenice, ističe Ismar Porić.

„Još je jedna velika stvar – što smo u 2017. godini oficijelno započeli svoju bosanskohercegovačku, regionalnu turneju, koja je započela u Sarajevu. Imali smo u Mostaru koncerte, u Zenici, pripremamo se za Banjaluku, za Bihać, pripremamo se da odemo i u susjedne države.“

Sve aktivnosti u školi su besplatne. Za djecu iz ovog dijela Podrinja mnogo znači što su uključeni u Kuću dobrih tonova.

Anđela Janković iz Skelana ima 15 godina, a u horu je poslednjih pet.

„Sa horom smo putovali u mnoge strane zemlje. Za mene je hor jedno veliko iskustvo koje ću uvijek pamtiti, jer sam ovdje stekla osim velikog znanja i mnoga prijateljstva“, kaže Anđela.

Njena drugarica Samra Muminović dodaje:

„U ovaj hor idem četiri godine, upoznala sam mnogo prijatelja, išla na razna putovanja, u Beč, u gradove širom Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Mostar, Tuzlu. Idem u školu u Skelane, a ovdje dolazim dva puta sedmično, na hor. Naučila sam da sviram klavir i vjerujem da sam obogatila svoj duh.“

Hariz Mujić je član muzičke škole od njenog osnivanja.

„Meni to znači mnogo jer, jednostavno, upoznajem nove prijatelje, upoznajem nove stvari, učim svirati gitaru, pjevati. Mi ovdje šaljemo sliku da nije u Srebrenici sve crno nego da postojimo mi koji tu živimo, kojima je ovdje super, koji se ovdje družimo“, priča Hariz.

‘Muzika ne treba biti privilegija bogatih’

U narednom periodu mladi muzičari imaće niz aktivnosti, kaže direktor hora Ismar Porić

„Imamo u planu da radimo jedan veliki kamp gdje ćemo okupiti između 150 do 200 djece iz regiona. Krajem decembra potvrdio je svoj dolazak gospodin Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka, koji će voditi radionice, i na kraju će dirigovati jednim velikim koncertom.

Naša glavna poruka, od samog osnivanja ove organizacije, jeste da muzika ne treba da bude privilegija bogatih, ekonomski situiranih, nego da bude dostupna svima, i da djeca muziku, kao neko oruđe, iskoriste da se mijenja svijet, da se šalje ta poruka ljubavi, mira i tolerancije, gdje se god stigne.

Mislim da uspijevamo i da smo kroz ovih naših šest godina djelovanja u Srebrenici pokrenuli jedan trend muzičkog izražavanja dobrih tonova, da iz naše Kuće šaljemo dobre vibracije i da to ljudi prihvataju na najpozitivniji mogući način.“

Posted by on 2018-01-02. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login