Godinu u Umjetničkoj galeriji BiH obilježile kvalitetne izložbe

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH

Iako Umjetnička galerija BiH spada u red onih institucija koje su svojevremeno bile na rubu zatvaranja (u jednom periodu je prestala s radom), ipak godina koja je na izmaku bila je uspješna za ovu instituciju.
“Iza nas je jedna izuzetno uspješna godina koju su obilježile brojne kvalitetne izložbe i intenzivna međunarodna saradnja. Održano je 20 izložbi, otvorena stalna postavka, a izložba “Prostor Oblik“, koja se na put otisnula 2012. godine, ove godine je predstavljena u Innsbrucku. Po povratku u BiH i izložbe u Galeriji, spakovana je za put po BiH – već je bila predstavljena u Širokom Brijegu, a dogovorene su izložbe u Livnu, Banjoj Luci i Bihaću”, kaže u razgovoru za Agenciju FENA kustosica Galerije Maja Abdomerović.

Umjetnička galerija BiH intenzivno se uključila i u obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata: uz izložbu u vlastitoj produkciji (Monumentum//Momentum//Memento), ugostili su i izložbe austrijskih partnera (“Share-Too much history“ i “Desiring the Real“, kao i izložbu “Duhanski putevi i riječni tokovi“)

“Na ovom mjestu posebno ističem izložbu ‘Ljudsko dostojanstvo’, selektivnu, tematsku izložbu po izboru kustosa iz MUSA-e u Beču, Kuće umjetnosti iz Brna i Umjetničke galerije BiH. Kustosice Galerije bile su i dio velikog evropskog izložbenog projekta ‘Desire for Freedom’ (30. izložba Vijeća Evrope), a naša izložba savremenih bosanskohercegovačkih umjetnika ‘Desire for Freedom: Dosssier Bosnia and Herzegovina’, kao i prezentacija o angažiranoj umjetnosti i umjetnicima u vrijeme zatvaranja Umjetničke galerije BiH na pratećem simpoziju u Berlinu izazvale su veliku pažnju struke i javnosti u Evropi”, kaže Abdomerović.

Godinu koja je za nama u Umjetničkoj galeriji BiH su obilježile i brojne samostalne izložbe bosanskohercegovačkih umjetnika, poput izložbe Mladena Miljanovića “Vrt uživanja”, s kojom je predstavljao BiH na proteklom Venecijanskom bijenalu i dvije izuzetno posjećene izložbe: portreti Marija Mikulića i akvareli Fuada Arifhodžića.

“Završavamo godinu retrospektivnom izložbom Vojina Bakića ‘Svjetlonosne forme’, izložbom u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, koja je 2013. godine u Hrvatskoj proglašena za kulturni događaj godine. Izložba će biti otvorena do 10. januara”, rekla je kustosica Umjetničke galerije Maja Abdomerović

Novina kad je riječ o Umjetničkoj galeriji jest to da je uvedena naplata ulaznica, a radno vrijeme je produženo, tako da je Galerija sada otvorena za posjetioce svaki dan, osim nedjelje, od 10 do 20 sati.

Posted by on 2014-12-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login