Godišnji budžet mafije veći od budžeta EU

euroGodišnji budžet organizovanog kriminala u Italiji je veći od budžeta  Evropske unije, s većinom novca potrošenog izvan Italije, objavilo je u srijedu italijansko ministarstvo vanjskih poslova.

“Godišnji budžet organizovanog kriminala prelazi 200 milijardi eura” – kazao je Giovanji Brauzzi, direktor odjela sigurnosti u ministarstvu, dodavši da se od tog novca tek 10 posto investira u Italiji, a ostatak u zemljama Evrope i drugdje po svijetu.

“Svagdje imaju dobre prijatelje” – kazao je Brauzzi.

Za usporedbu, budžet EU-a za 2014. iznosi 140 milijardi eura.

Brauzzi je na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti u Bruxellesu također kazao da mafija, kada su u pitanju manje kibernetičke prijetnje na internetu, sarađuje s italijanskim pravosuđem u “obostrano korisnom odnosu”.

Prema njegovim riječima, mafija ustupa dokaze pravosudnim tijelima kako bi se pronašle te skupine i zaustavile prijetnje i na taj način zaštitile njihove vlastite aktivnosti i nastavio ”business as usual”.

Na platnoj listi mafije su vrhunski advokati i menadžeri.

Brauzzi tvrdi da je italijanski organizovrani kriminal duboko usađen u “najvažnije kompanije u finansijskom sektoru”, prenosi Hina.

Posted by on 2014-03-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login