Google i Facebook žrtve velike prevare

GoogleGoogle i Facebook potvrdili su da su postali žrtve navodne prevare u iznosu od oko 100 miliona dolara.

U martu je objavljeno da je jedan Litvanac optužen u slučaju prevare “dvije internet kompanije sa sjedištem u SAD-u” koje tada nisu imenovane, izvještava BBC.

Ove dvije kompanije su navodno na prevaru prebacile više od 100 miliona dolara na bankovne račune navodnog prevaranta.

Fortune je 27. aprila objavio da su žrtve Facebook i Google.

Muškarac koji je optužen da stoji iza prevare, 48-godišnji Evaldas Rimasauskas, pretvarao se da je kompanija sa sjedištem u Aziji i varao je kompanije najranije od 2013. do 2015. godine.

– Lažni emailovi slati su uposlenicima i agentima prevarenih kompanija, koji su redovno obavljali multimilionske transakcije s ovom azijskom kompanijom – saopćilo je u martu američko ministarstvo pravosuđa.

Kako je saopćilo ministarstvo, ovi emailovi su dolazili od tobožnjih uposlenika firme sa sjedištem u Aziji, s email adresa koje su dizajnirani da izgledaju kao da dolaze od kompanije.

Ministarstvo je optužilo Rimasauskasa za lažiranje faktura, ugovora i pisama “koji su lažno izgledali kao da su ih pripremili i potpisali uposlenici i agenti prevarenih kompanija”.

Posted by on 2017-05-01. Filed under Ekonomija, Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login