Google ostvario manji prihod od očekivanog

Google Google je objavio podatke o povećanju prihoda za 27 posto u posljednjem kvartalu 2011. godine, što je manje od procjena stručnjaka sa Wall Streeta.

Akcije tehnološkog giganta oslabile su za deset procenata po objavljivanju ove informacije i trenutno jedna akcija vrijedi 575 dolara, prenio je BBC.

Google navodi da je u posljednja tri mjeseca 2011. godine ostvario prihod od 10,6 milijardi dolara, dok mu je neto profit povećan za 6,4 posto, na 2,7 milijardi dolara.

“Google je zaista imao snažan završetak kvartala i odličnu godinu. Veoma sam uzbuđen zbog rasta androida, gmaila i Google+, koji sada ima 90 miliona korisnika širom svijeta. To je dvostruko više korisnika od broja koji sam objavio prije samo tri mjeseca”, saopštio je direktor kompanije Larry Page.

Na godišnjem nivou, Google je ostvario rast prihoda za 29 posto, na 37,9 milijardi dolara, dok mu je neto profit povećan za 14 procenata, na 9,7 milijardi dolara.

Tehnološki giganti Microsoft i Intel takođe su objavili najnovije podatke o poslovnim rezultatima.

Microsoft je u četvrtom kvartalu prošle godine ostvario zaradu od 6,62 milijardi dolara, usljed rasta potražnje za softverom i uslugama.

Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, ostvario je rast zarade za šest posto, na 3,36 milijardi dolara, iako su poplave na Tajlandu dovele do prekida rada fabrika za proizvodnju hard diskova i kompjuterskih komponenti.

Posted by on 2012-01-22. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login