Google plaća francuskim medijima za oglašavanje

Google je pristao da osnuje fond od 60 miliona eura za pomoć francuskim medijima u razvoju poslovanja na internetu. Ovaj dogovor rezultat je dvomjesečnih pregovora, nakon što su lokalni informativni sajtovi zatražili da im Google plaća nadoknadu za prikazivanje njihovih linkova u rezultatima pretraživanja interneta.

Francuska vlada zaprijetila je da će oporezovati Googleov prihod od reklama koje se vide pored linkova francuskih medijskih kompanija.

Američka firma saopćila je u jednom trenutku da bi mogla da izbaci web stranice francuskih medija iz rezultata koje prikazuje korisnicima.

Pored dogovora o osnivanju Fonda za inovacije digitalnog izdavaštva, Google je pristao da francuskim medijima omogući reklamiranje po nižim cijenama, prenio je BBC.

Francuska je ponosna što je postigla ovakav dogovor sa Googleom, prvi te vrste u svijetu”, saopćila je kancelarija francuskog predsjednika Francoisa Holandea na Twitteru.

Analitičari smatraju da bi slični zahtjevi mogli da stignu Googleu i od medija u drugim zemljama.

Posted by on 2013-02-03. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login