Google pravi mapu istorije moderne muzike

Google Music
Google Music

Google Music je servis za prodaju i slušanje muzike preko interneta koji je dostupan u 21 zemlji širom svijeta.

Jedna zanimljiva funkcionalnost koju ovaj servis pruža se zove “scan and match” i, baš kao i iTunes Match, omogućava korisnicima jeste da cijelu svoju muzičku kolekciju sačuvaju u cloud-u.

Naravno, Google je prvenstveno kompanja koja se bavi čuvanjem i obradom podataka, pa ne čudi da su sačuvali informacije o tome šta se nalazi u kolekcijama svojih korisnika.

Ono što je zanimljivo jeste šta su oni uradili sa tim podacima. Na Google Research sajtu se mogu pregledati interaktivne mape koje prate razvoj muzike kroz decenije od 1950. godine do sada.

Osnovna podjela je na muzičke žanrove, a zatim i na podžanrove u okviru toga, a zatim na individualne bendove. Za svaku od ovih ovih podjela se može vidjeti koliko su albumi iz neke godine popularni među slušaocima, kao i koji su najpopularniji u posljednjih 60ak godina.

Naravno, moguće je pretraživati prema određenim pojmovima i pratiti kako je određeni bend/žanr napredovao kroz istoriju.

Muzički fanovi će sigurno provoditi sate i sate analizirajući ove grafike do detalja, a bilo bi zanimljivo vidjeti i neke geografske podjele u budućnosti.

Posted by on 2014-01-26. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login