Google prodaje Motorolu Kinezima

GoogleInternetski gigant Google prodaje kompaniju Motorola Mobility kineskom proizvođaču računara Lenovo za 2,1 milijardu dolara.

Prije dvije godine Google je Motorolu kupio za 12,5 milijardi dolara, a sada je za mnogo manje novca prodaju Kinezima te prekidaju sa pokušajem proizvodnje mobilnih telefona. Međutim, Google će zadržati većinu Motorolinih “unosnih” patenata, među kojima je i jedan od patenata za Android.

Lenovo kupovinom Motorole, ipak, dobija kontrolu nad proizvodnjom telefona Moto X i Moto G.

U saopćenju Googlea se navodi kako vjeruju da će Motorola mnogo bolje “služiti” Lenovu.

Naime, kineska kompanija planira ući na tržište pametnih telefona i postati treći najveći proizvođač, iza Samsunga i Applea.

Analitičari smatraju da je Lenovo napravio dobar potez i da će im investicija biti isplativa.

Ovo je drugi veliki posao Lenova u SAD-u u jednoj sedmici. Naime, kineska kompanija je prije nekoliko dana objavila da kupuje serversku jedinicu IBM-a za 2,3 milijarde dolara.

Izvršni direktor kompanije Lenovo, Yang Yuanqing, istakao je da će Lenovo nastojati što prije da uđe na tržište pametnih telefona te oživi brand Motorola, objavio je BBC.

“Imamo šansu da odmah postanemo jak globalni igrač na brzorastućem tržištu pametnih telefona”, istakao je.

Dogovor između Googlea i Lenova još moraju odobriti američki i kineski regulatori.

Posted by on 2014-01-31. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login