Google se zalaže za razvoj vještačke inteligencije

Google
Google

Ovaj internet koncern je kupio firmu DeepMind, koja radi na razvoju softvera koji bi naučio kompjutere da misle.

Cijena koju je Google platio nije objelodanjena. Prema informacijama Financial Timesa i tech-službe The Information Google je platio oko 500 miliona dolara (365 miliona eura).

Prema navodima medija Google je ponudio veću cijenu od koncerna Facebook koji je također bio zainteresiran za kupovinu DeepMinda.

Već dugo se špekuliralo da bi se Google mogao dokopati metoda vještačke inteligencije.

Ovaj koncern tako između ostalog razvija službu Google Now koja nastupa kao jedna vrsta ličnog asistenta njegovim korisnicima i koja ih primjerice informira o tome da sa kašnjenjem stižu na neko mjesto zbog problema u saobraćaju.

Odgovor na pitanja koja niko ne postavlja

Koncern je ponovo saopćio kako želi svojim korisnicima ponuditi prave odgovore za sve životne situacije i to često i prije nego što bi korisnici uopće mogli znati šta im treba odnosno da trebaju takve odgovore na svoje potrebe.

Ovaj koncern već sada prilikom pretrage pokušava uz odgovore ponuditi i druge informacije poput mjesta, vremena ili podržati interese korisnika.

Još 2012. godine Google je obavezao naučnika Raya Kurzwella da istražuje vještačku inteligenciju što je već bila indicija da Google obećava doprinos na ovom polju.

Trenutno su istraživanja bazirana na tome da kompjuter bude u stanju riješiti određene misaone probleme. Međutim i dalje postoji velika skepsa kada je riječ o tome da li će jednoga dana kompjuter moći misliti kao čovjek.

O samoj firmi DeppMind ne zna se mnogo.

Njen osnivač je Demis Hassabis, koji je ranije slovio za šahovsko čudo od djeteta.

On prema navodima Financial Timesa ima 37 godina, studirao je medicinu i specijalizovao se za neurologiju. Prema navodima The Information Google će osnovati i Vijeće za etiku koje se treba pobrinuti za to da tehnologija DeepMinda ne bude zloupotrijebljena.

I drugi veliki koncerni, poput Facebook-a i IBM-a, su proteklih godina počeli sa istraživanjem vještačke inteligencije.

No tek nedavno je Google javno predstavio svoj robot-projekt, koji razvija mjesecima, a koji su već kupila brojna specijalizirana preduzeća.

Posted by on 2014-01-29. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login