Google ulaže 300 miliona dolara u nove podmorske kablove

GoogleGoogle je uložio veliki napor kako bi proširio pristup internetu – od balona pa do satelita. No, sada je čini se red na podmorske kablove koji bi trebali omogućiti širi pristup internetu. 300 miliona dolara je cifra koja se spominje pri izgradnji novog sistema Trans-Pacifik, koji se još zove i Faster.

Google će zajedno s još pet azijskih kompanija, China Mobile International, China Telecom Global, Global Transit, KDDI i Singtel raditi na tom vrijednom, a za Google izuzetno značajnom projektu. U drugom tromjesečju 2016. godine projekt bi trebao završiti.

Faster će povezati Chikura i Shima u Japanu sa Zapadnom obalom i američkim gradovima kao što su Los Angeles, San Francisco, Portland i Seattle. Faster ima kapacitet 60 Tbps koji je oko 10 miliona puta brži od prosječnog kablovskog modema.

Ovaj projekt je još bio u planu 2008. godine kada je nazvan Unity. Čini se kako je sada sve spremno za Faster projekt i Google napokon može početi ostvarivati svoje snove.

Posted by on 2014-08-26. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login