Google ulaže 450 miliona eura u novi centar u Finskoj

Google Google će uložiti 450 miliona eura u proširenje centra za podatke na jugu Finske u okviru razvojnog plana za Evropu, na čiju će realizaciju potrošiti još nekoliko stotina miliona eura.

Google je ranije već uložio 350 miliona eura u pretvaranje stare fabrike papira u jedan od svojih tehnoloških centara, koji služi korisnicima u Evropi i ostatku svijeta.

Centar Hamina, udaljen 150 kilometara istočno od Helsinkija, proradio je 2011. godine, a u njemu trenutno radi 125 ljudi.

Američka kompanija navodi da je ovo jedan od najsavremenijih tehnoloških centara u svijetu, sa sistemom hlađenja koji koristi vodu iz Baltičkog mora, čime se smanjuje potrošnja energije i osigurava stabilan rad kompjutera.

Google je saopštio da će u Hamini na kraju raditi oko 800 inžinjera i građevinskih radnika i da će biti otvorena nova stalna radna mjesta, kada centar proradi u proširenom obimu.

Posted by on 2013-11-05. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login