Goražde: rosperitetni grad za bolji život

Goražde
Goražde

Općina Goražde prije rata bila je jedna od najrazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji. Iz brojnih pogona izlazilo je nekoliko desetina hiljada različitih proizvoda za tržište širom svijeta.

Tokom i poslije rata Goražde je bilo potpuno blokirano i zaboravljeno, a danas, zahvaljujući samoinicijativi, ponovo vraća stari sjaj.

Načelnik te općine Muhamed Ramović za Agenciju Fena kaže da će grad na Drini za dvije-tri godine ponovo biti privredni gigant te da je opet u zavidnoj poziciji, razvija se ubrzano, broj zaposlenih raste, a porodice iz cijele Bosne i Hercegovine dolaze u Goraže u potrazi za zaposlenjem, kupuju stanove i započinju novi život.

Ramović navodi da su brojni investitori, preduzeća i pogoni te veliki broj radnih mjesta dovoljan razlog stanovnicima okolnih mjesta kao što je Foča, Čajniče, Novo Goražde, Višegrad, Rudo, Rogatica, Ustikolina i Prača da svaki dan dolaze u Goražde na posao, ali i brojnim porodicama širom BiH da tu nađu rješenje za nezaposlenost.

Optimistično i ponosno kaže da će Goražde u 2014. godini biti najveće gradilište u BiH s ulaganjem od oko 40 miliona u goraždanske industrijske zone.

Gostoprimstvo i organiziranost ključ uspjeha

Smatra da je gostoprimstvo i organiziranost ključ uspjeha, a kaže da je administracija problem koji koči razvoj drugih općina. Potcrtava da je Općina Goražde preduzeću Prevent svu papirologiju završila za 24 sata i da su odmah mogli početi da rade. Danas ta firma zapošljava 1.200 ljudi.

“Privrednici su naišli na podršku lokalne zajednice, a što je dovoljno za promociju kod njihovih poslovnih partnera”, dodaje Ramović.

Tokom 2014. godine, zahvaljujući industrijskoj zoni Vitkovići u kojoj je smješteno nekoliko uspješnih kompanija i izgradnjom četiriju novih poslovno-stambenih objekata u industrijskoj zoni Rasadnik, od kojih je jedan tržni centar s 20.000 kvadratnih metara, u Goraždu će biti otvoreno 600 dodatnih radnih mjesta. U industrijskoj zoni Vitkovići prije nekoliko dana počela je da radi firma Emka čiji se pogoni i kapaciteti stalno proširuju. U industrijskoj zoni Pobjeda očekuju proširenje kapaciteta u firmama Ginex i Pobjeda Tehnology koji planiraju otvoriti oko 150 radnih mjesta.

“Ove godine imat ćemo ulaganje od devet miliona KM zahvaljujući projektu uređenja obale od granice s Novim Goraždem do Vitkovića, koji se realizuje sa Svjetskom bankom”, istaknuo je Ramović.

Također, sa Svjetskom bankom predstavnici Općine Goražde rade i projekt navodnjavanja koji je već prošao, tender je raspisan i počinje realizaciju početkom proljeća.

Ramović pojašnjava da će projektom biti obuhvaćene četiri mjesne zajednice, a poljoprivrednici će imati navodnjavanje imanja, čime se prelazi na savremeni sistem agrarne djelatnosti na području Goražda.

Proizvodnja i izvoz

“Također, značajno je da u 2014. godini očekujemo i najpovoljniji kredit koji je moguće dobiti, a to je kredit Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od devet miliona KM čija je implementacija u završnoj fazi i očekujemo konačnu odluku u februaru, a sredstva će biti uložena u kapitalne projekte”, akcentirao je Ramović te dodao da sve to govori da Goražde ima svijetlu budućnost i da će biti prva lokalna zajednica u BiH koja će imati uvjete za pristup BiH Evropskoj uniji.

U industrijskoj zoni Pobjeda firma Ginex s 500 radnika proizvodi kapisle i izvozi ih u 40 zemalja svijeta, a u 2014. godini planira proizvesti više od milijardu. Ispred njih po proizvodnji kapisli su samo Sjedinjene Američke Države.

Osim Ginexa veliki broja radnika zapošljava i tvornica alata te Pobjeda Technology koja proizvodi sportsku municiju i izvozi je u mnoge zemlje svijeta. Pobjeda Rudet proizvodi posebne vrste eksploziva za rudnike i autoputeve.

“U kompleksu Bekto precisa imamo metalsku industriju gdje se svi proizvodi u potpunosti izvoze vani i bilo koji automobil da vozite u njemu se nalazi dio koji se prizvodi u Goraždu posebno gdje je kombinacija metal- plastika”, podsjetio je Ramović.

Istaknuo je i proizvodnju vezova za skije Atomic i Fischer, stolice za stadione po Fifinim standardima i drugih 20.000 različitih prozivoda.

Pojednostaviti administraciju

Općina i Kanton su poduzetnicima radi otvaranja novih radnih mjesta davali parcele za jednu konvertibilnu marku i to desetine dunuma zemlje, a planirana je i izgradnja pete industrijske zone jer su postojeće gotovo u potpunosti zauzete.

“Preporučio bih svima koji rade u javnim upravama da im prioritet bude zapošljavanje jer svako radno mjesto danas dukata vrijedi. Da se nezaposlenost smanji moramo učestvovati na razne načine, kroz razne olakšice, naprimjer, u vidu manjih kredita po jednom radnom mjestu, ali ključ je administracija koja mora biti pojednostavljena”, zaključio je Ramović.

Posted by on 2014-01-28. Filed under Goražde, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login