Govedina: jedna od najhranljivijih namirnica

govedina Većina ljudi u svojoj ishrani koristi govedinu jer je izuzetno ukusna, ali većina njih ne zna da ona ima i neke zdravstvene koristi, naročito ona organskog porijekla.

Osim što je organska govedina boljeg ukusa ona u sebi i sadrži kompletne proteine sa najvećom hranljivom vrijednošću, a stručnjaci napominju da je govedina proizvedena uz pomoć zrnevlja obično žilavija zbog toga što se proces tovljenja životinja tako ubrzava.

Govedina je jedna od najhranljivijih namirnica koja se koristi u ljudskoj ishrani, sadrži visoko kvalitetne proteine i neophodne amino kiseline (izoleucin, leucin, lizin, metionin, felnilalanin, treonin, triptofan i formu gvožđa koja se kod čovjeka najlakše apsorbuje i tako proizvodi crvena krvna zrnca koja nam daju energiju.

Govedina je bogata i cinkom koji pomaže u održanju imunog sistema.

Govedina takođe sadrži zasićene i mononezasićene masti (za koje se smatra da štite od pojave srčanih oboljenja). Uprkos preovlađujućem mišljenju da su zasićene masti štetne po zdravlje, do sada još uvijek nije pronađen pouzdan dokaz za te tvrdnje.

Govedina proizvedena organskim putem uz preovlađujuć način ishrane travom je odličan izvor i omega 3 masnih kiselina i linolne kiseline, za koje su neka istraživanja ustanovila da smanjuje riizik od nastanka raka, gojaznosti, dijabetesa i poremećaja imunog sistema.

Posted by on 2014-01-16. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login