Grad Banja Luka: Za stipendije 1,6 miliona maraka

Banja Luka

Banja Luka

Konkurs za dodjelu stipendija grada Banja Luka iz Fonda “Petar Kočić” za učenike srednjih škola biće objavljen početkom septembra, dok će redovni studenti za stipendije grada moći konkurisati početkom novembra.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljiljana Radovanović rekla je “Glasu Srpske” da će stipendije biti odobrene u tri kategorije, a sredstva za stipendisanje od 1,6 miliona maraka planirana su u budžetu grada odlukom Skupštine grada.

– Stipendisti će ove godine konkurisati za stipendije u kategorijama prema socijalnom statusu i deficitarnim zanimanjima, te za stipendije koje će se dodjeljivati na osnovu uspjeha ostvarenog tokom školovanja ili studija – kazala je Radovanovićeva.

Dodala je da učenik ili student može da podnese prijavu samo za jednu vrstu stipendije.

– Visina stipendije u kategoriji prema socijalnom statusu stipendista i stipendija u kategoriji za uspjeh ostvaren i tokom školovanja iznosiće 80 maraka za učenike i 130 maraka za studente. Stipendije u kategoriji deficitarnih zanimanja iznosiće 150 maraka za učenike, te 250 maraka za studente – naglasila je Radovanovićeva.

Prema njenim riječima, 70 odsto sredstava biće usmjereno za isplatu stipendija učenicima, a 30 odsto za isplatu stipendija studentima.

– Prijave na konkurs za dodjelu stipendija se podnose Odjeljenju za društvene djelatnosti Administrativne službe grada Banjaluka u roku od 30 dana od dana objavljivanja u dnevnim novinama i na internet stranici grada Banjaluka – rekla je Radovanovićeva.

Dodala je da će se ako konkurs ne bude objavljen istovremeno, rok računati od dana posljednje objave.

– Uz zahtjev ili prijavu potrebno je priložiti odgovarajuća dokumenta navedena u konkursu, u originalu ili ovjerenoj kopiji – naglasila je Radovanovićeva.

Ona je istakla da je u posljednjih deset godina broj stipendista grada Banja Luka u blagom porastu.

– O tačnim podacima za školsku, odnosno akademsku 2012/2013. godinu, odnosno brojem stipendista raspolagaćemo tek po okončanju konkursa za dodjelu stipendija – kazala je Radovanovićeva.

Prošla godina

Sredstva za stipendisanje učenika i studenata iz Fonda “Petar Kočić” za prošlu školsku, odnosno akademsku godinu, iznosila su oko 1.450.00 maraka. Stipendija za učenike iznosila je 70 maraka, za studente prve i druge godine 100 maraka, a za studente treće i četvrte godine 130 KM.

Posted by on 2012-08-02. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login