Grad svjetla pred zamračenjem

Pariz

Pariz, Grad svjetla

Pariz, poznatiji i kao Grad svjetla, uskoro će se malo zamračiti.

A tako će biti i širom Francuske, jer s početkom jula na snagu stupa novi zakon, kojem je cilj štednja energije i smanjenje svjetlosnog onečišćenja.

Svjetla u izlozima svih trgovina i u uredima diljem Francuske, od 1. jula će se preko noći morati ugasiti, saopćilo je ministarstvo zaštite okoliša, prenosi The New York Times.

‘Velika je to promjena za zemlju, koja se ponosi svojim bogato osvjetljenim turističkim atrakcijama, poput onih na Champs-Élysées-u. No, nemajte straha, 20 hiljada lampica i dalje će osvjetljavati najveću parišku atrakciju Eiffelov toranj, a lokalnim će se vlastima omogućiti poneki izuzetak od pravila, poput pojačanog svjetlosnog ukrašavanja u božićno ili vrijeme većih proslava. No, Francuska je odlučna u pionirskom pothvatu smanjenja svjetlosnog zagađenja’, najavila je ministrica zaštite okoliša Delphine Batho.

Svjetla u uredima i drugim nestambenim zgradama od 1. jula će se morati ugasiti od 1 sat nakon ponoći i ostat će ugašena do 6 sati ujutro.

Očekuje se da će ovaj propis uštedjeti 250,000 tona ugljičnog dioksida, dovoljno energije za godišnju potrošnju 750,000 francuskih domaćinstava.

Posted by on 2013-02-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login