Gradačac: Promocija gastronomskih vrijednosti BiH

Gradačac

Gradačac

U cilju promocije trurističkih i gastronomskih vrijednosti Bosne i Hercegovine, a u povodu obilježavanja Svjetskog dana kuhara, u Gradačcu će se 26. septembra održati, treća po redu, turističko-gastronomska manifestacija “Gastro provincija u pozadini”.

Hamid Kujraković, vođa toga projekta, kazao je u izjavi za Fenu da je tema ovogodišnje manifestacije “Tradicionalna kuhinja u funkciji razvoja turizma”.

Istaknuo je da će biti održano i natjecanje u pripremi begove čorbe za medijske kuće, hotele i restorane i za ugostiteljske škole, a cjelokupnu manifestaciju upotpunit će nastup udruženja građana koja baštine tradicionalne bosanskohercegovačke kuharske recepte.

Udruženje kuhara na čelu sa Nerminom Hodžićem, Seadom Ćatićem, i Albinom Herljevićem na ovoj manifestaciji u Gradačcu će ujediniti ‘Varešku peku’, ‘Zeničku čimburijadu’, ‘Lukavački kotlić’, pa će posjetitelji imati prigodu degustirati specijalitete iz različitih krajeva BiH, kazao je Kujraković.

Dodao je da je obilježavanje Svjetskog dana kuhara u Gradačcu samo dio ukupnih aktivnosti na promociji gastronomskih vrijednosti Bosne i Hercegovine.

Udruženje kuhara intenzivno radi na pripremi Kongresa Europskih kuharskih Asocijacija 2015. godine koji će se održati u BiH, a također će, sredinom iduće godine, biti domacin i organizator Europskog natjecanja kuharskih timova.

Veliku podršku u realizaciji projekta Gastro provincija u pozadini dali su Općina Gradačac, Tapas Zenica, Zott mljekara Gradačac, Turistička zajednica TK, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH i drugi.

Posted by on 2014-09-14. Filed under Gradačac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login