Građani BiH najviše vjeruju medijima, a najmanje političarima

Građani BiHGrađani BiH najviše vjeruju medijima, a najmanje političarima. U isto vrijeme, politička “šestorka” upravlja Bosnom i Hercegovinom i odvela je zemlju dalje od EU. Nameće se očigledno pitanje da li je došlo vrijeme za novu “šestorku” da povede BiH ka EU.

Odgovor na ovo pitanje pokušao je dati istraživački centar Populari u novom istraživanju, čiji su dijelovi objavljeni u saopćenju za javnost.

Kako se navodi, pobjeda fudbalske reprezentacija BiH nad Grčkom, bivšim evropskim prvakom, rezultatom 3:1 ispunila je stanovnike BiH ponosom i srećom. Dobili su nadu da će zajedno sa fudbalerima otputovati u Brazil 2014. godine.

Mediji su danima izvještavali o pobjedi i BiH je odisala optimizmom.

U istraživanju koje je proveo Populari uz podršku Ambasade Velike Britanije u Sarajevu, ovaj događaj je posmatran u drugačijem kontekstu. Euforija koju su mediji stvorili oko jedne utakmice je indikator uticaja koji medijske kuće posjeduju u BiH društvu.

Također, pokazuje da je optimizam “društveno zarazan” i da shvatanje određenih događaja uveliko zavisi i od načina na koji mediji izvještavaju o njima.

Pitanje je da li mediji stvaraju istu euforiju i oko životno bitnih stvari i ciljeva koji ujedinjuju većinu bosanskohercegovačkih građana, kao što je evropski put BiH.

Rezultati tromjesečnog istraživanja pokazuju da iako mediji prepoznaju svoju ključnu ulogu, njihov uticaj posebno u procesu EU integracija je dosada ostao neiskorišten.

Evropske teme su često shvaćene kao dosadne, a EU je daleko. Stoga se izvještavanje o EU često svodi na puko prenošenje saopštenja ili tehničko prosljeđivanje informacija na način koji nije prilagođen općoj javnosti.

Populari predlaže potpuni zaokret. Zbog povjerenja koje stanovnici BiH imaju u medije, urednici glavnih novina i uticajnih javnih emitera bi trebali formirati drugačiju, medijsku “šestorku” i oživiti zamah prema EU.

U Populariju navode da bi kroz često i kvalitetno izvještavanje o EU pokrenuli konstruktivnu javnu debatu o EU, upoznali građane sa suštinom problema i odlučno usmjerili zemlju prema evropskim integracijama.

“Time bi se mogla stvoriti kritična masa informiranih građana koja može izvršiti pritisak na BiH političare i preuzeti procese u korist BiH” – navodi se u saopćenju.

Posted by on 2013-05-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login