Građani BiH se hrane ‘mesnim otpadom’ iz EU

mesoBosna i Hercegovina najveći dio mesa kojega uvozi pribavlja iz država-članica Europske unije, no ta je zemlja zapravo idealno tržište na koje se plasira ono što u Uniji uopće ne žele jesti jer to smatraju otpadom, upozorio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je novinarima u Sarajevu kazao kako je čak 90 posto mesa koje se uveze u BiH podrijetlom iz EU, no to to nije nikakvo jamstvo njegove kvalitete.

“U razvijenim državama to je jedna vrsta otpada, mesnog otpada”, kazao je Šarović pojašnjavajući kako članice Unije za svoje tržište zadržavaju najkvalitetnije dijelove životinjskog mesa, a u izvoz uglavnom šalju ono što sami ne žele trošiti.

Ključni razlog za uvoz takvog “mesnog otpada” je niska cijena, kao i činjenica da se on koristi kao sirovina za daljnju preradu u različite vrste mesnih proizvoda poput kobasica.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH u tu je zemlju tijekom prvih šest mjeseci ove godine uvezeno gotovo 33 tisuće tona mesa, za što je plaćeno gotovo 74 milijuna eura.

Zanimljivo je da je gotovo isto toliko mesa u BiH uvezeno tijekom cijele 2016. godine što pokazuje da se uvoz udvostručio.

Posted by on 2017-08-02. Filed under Ekonomija, Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login