Građani i novinari zajedno u borbi za istinu

medijiOmladinska novinska asocijacija u BiH i Vijeće za štampu u BiH organizirat će sutra u povodu 3. maja, Svjetskog dana slobode medija javnu kampanju ‘Građani i novinari zajedno u borbi za istinu’.

Kampanja će biti organizirana na ulicama 25 gradova u cijeloj BiH, a cilj je informirati javnost o (ne)slobodi izražavanja i odgovornosti novinara, pravu građana na istinitu i pravovremenu informaciju i pravu građana da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija.

Građanima će biti podijeljeni Kodeks za štampu i online medije, Žalbena procedura Vijeća za štampu u BiH i magazin Karike kojeg realiziraju mladi novinari iz ONA u BiH.

Sve su veći pritisci na slobodno medijsko izvještavanje, veliki broj novinara radi za mala primanja ili bez ugovora, sve su češći fizički napadi na novinare, a na žalost i ubistva novinara. U posljenjih deset godina, ubijeno je više od 1.000 novinara diljem svijeta.

”Građani treba da budu svjesni da je svaki pritisak na novinare i gušenje slobode informiranja atak na demokratski razvoj društva i razvoj građanskih prava i sloboda. Jedno od osnovnih prava građana je pravo na istinitu i pravovremenu informaciju. Također, demokratsko je pravo građana da se žale kada prepoznaju neistinito medijsko izvještavanje”, saopćeno je izOmladinske novinske asocijacije u BiH.

Putem ankete će biti realizirano istraživanje koliko su građani upoznati sa svojim pravima i koliko su zadovoljni izvještavanjem medija.

Posted by on 2013-05-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login