Građani nezadovoljni radom institucija

Transparency international, Bosna i Hercegovina

Transparency international, Bosna i Hercegovina

Među najozbiljnijim problemima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava korupcija je na drugom mjestu, odmah iza nezaposlenosti, i prisutna je u svim segmentima društva – rezultat je četvrtog kvartalnog istraživanja percepcije građana o korupciji u BiH, zadnjeg u nizu kvartalnih istraživanja Transparency internationala BiH (TIBiH) u posljednjoj godini.

Kao i u prethodnim istraživanjima, pokazalo se da građani smatraju kako je korupcija najprisutnija u procesu privatizacije i u političkim strankama, dok je na trećem mjestu kantonalna uprava.

Za raziliku od prethodna dva kvartala, građani su ovaj put bili spremniji govoriti o korupciji unutar političkih stranaka, gdje je Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izdvojena kao najkorumpiranija, dok je na drugom mjestu Stranka za BiH (SBiH).

U ovom segmentu istraživanja građani su imali priliku izjasniti se i o radu zakonodavne vlasti na polju borbe protiv korupcije, koji je od velike većine ispitanika ocijenjen neuspješnim.

Kao osnovne probleme u borbi s korupcijom najviše građana (34 posto) ističe neprovođenje zakona i njihovu neefikasnost (25,5 posto).

Prema rezultatima istraživanja, građani su izrazili nezadovoljstvo kako radom zakonodavne vlasti u donošenju antikorupcijskih zakona tako i naporima izvršne vlasti na polju borbe protiv korupcije.

Građani su negativno ocijenili i rad službi za reviziju, kao i transparentnost investiciono-razvojnih banaka.

Kada su u pitanju lični kontakti građana s mitom i korupcijom, u odnosu na prethodni kvartal došlo je do povećanja broja ispitanika koji navode da su im ljekari ili medicinsko osoblje, zatim policajci i carinici tražili mito (novac, poklon ili uslugu) za rješavanje nekog problema.

Kada je riječ o iznosima mita, najmanji prosječni iznos dat je policajcima (45 KM), a kako je u ovom valu manje od deset  ispitanika navelo kolika je vrijednost mita koji su dali univerzitetskom profesoru, što je u prethodnim valovima bila stavka uz koju se vezivao najveći iznos, to je sada najviše plaćano ljekaru/medicinskom osoblju (320 KM).

Značajan podatak je da većina ispitanika nije znala odgovoriti na pitanje na koji način bi građani trebalo da se bore protiv korupcije, dok, s druge strane, također najveći broj građana smatra da bi upravo informacije o korupciji i kriminalu trebalo da budu dostupne javnosti BiH.

Dok, s jedne strane, podaci ukazuju na izrazito nezadovoljstvo građana naporima koje institucije ulažu u borbu protiv korupcije, kao i njihovim radom uopćeno, s druge strane ukazuju i na to da građanima nije dostupno dovoljno informacija o radu relevantnih institucija, saopćeno je u subotu iz Transparency internationala BiH.

Posted by on 2010-03-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login