Građani rekli jasno “NE” hidroelektranama u Nacionalnom parku Sutjeska

Sutjeska, rijeka, NP Sutjeska, Bitka za SutjeskuPreko 6000 građana je potpisalo peticiju, što je duplo više nego što je bilo potrebno za pokretanje građanske inicijative kojom se od Narodne skupštine RS traži donošenje zaključka da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska nije od javnog interesa.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu rekla je da su potpisi skupljani u periodu od sedam dana na 12 lokacija u Republici Srpskoj, čime su htjeli omogućiti građanima da se izjasne po ovom pitanju.

„Sada smo sigurni da je i šira javnost na našoj strani, a ovdje se nećemo zaustaviti, te ćemo koristiti sva moguća zakonom dozvoljena sredstva da odbranimo Sutjesku“, rekla je Crnković.

Istakla je da je Sutjeska najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Đorđije Milanović iz Udruženja Arbor Magna objasnio je da je na dnevni red predstojeće Narodne skupštine na usvajanje stigao sporni prijedlog Prostornog plana NP Sutjeska koji je identičan sa prijedlogom koji je povučen sa dnevnog reda Narodne skupštine u februaru prethodne godine.

“Ovo smatramo apsurdnim, jer su naučna i stručna javnost, te građani RS jasno rekli da ne žele izgradnju malih hidroelektrana u NP Sutjeska. Stoga od nadležnih tražimo da se ova tačka povuče sa dnevnog reda“, istakao je Milovanović.

Nenad Ikonić iz Spasilačkog kluba Wolf, Foča rekao je da obzirom da živi na Tjentištu poručuje da je lokalno stanovništvo ogorčeno odlukom o izgradnji malih hidrocentrala u NP Sutjeska.

“Kanjon Hrčavke je jedan od najatraktivnijih kanjona za razvoj avanturističkog turizma u regionu, na čemu trenutno radimo, a uvjereni smo da će to izuzetno obogatiti turističku ponudu u Nacionalnom parku“, rekao je Ikonić.

Podsjetimo da je Kampanja Bitka za Sutjesku pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

Nacionalni park „Sutjeska“ je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji se od svog osnivanja, 1962. godine bavi turizmom. „Sutjeska“ je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser RS i BiH. Ovaj Nacionalni park obuhvata prostrano planinsko područje na tromeđi Bosne, Hercegovine i Crne Gore, oivičeno rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, te planinskim masivima Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore.

Površina parka iznosi 17.250 ha, od čega je preko 66 odsto pokriveno šumama, a ostatak čine livade, pašnjaci i goleti iznad gornje granice šuma, a prašuma Perućica je jedna od posljednjih prašuma u Evropi. Pored toga, Nacionalni park “Sutjeska” upravlja lovištem “Zelengora, koje zahvata površinu od oko 53.240ha.

Posted by on 2015-01-31. Filed under Foča, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login