Građani Rumunije protestima zaustavili kontroverznu uredbu o korupciji

Rumunija

Rumunija

Dok se još nekoliko hiljada demostranata nalazi na ulicama Bukurešta, predstavnici koalicije koja čini rumunsku Vladu nagovijestili su da bi mogli da povuku sporni dekret kojim se dekriminalizuje zloupotreba službenog položaja.

Ove najave vjerovatno su pokušaj smirivanja strasti pred najavljene antivladine proteste koji se trebaju održati u nedjelju i za koje se smatra da bi mogli biti najveći još od 1989. godine kada je oboren komunizam.

“Možemo razgovarati o odbacivanju akta ako se premijer saglasi”, rekao je predsjednik vladajuće Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea pred susret sa premijerom Sorinom Grindenauom.

Dragnea kontroliše Vladu i on će imati posljednju riječ kada se radi o rješanju ove situacije, javlja AP. Dragnei je zabranjeno da obavlja funkciju premijera, jer je dobio dvogodišnju zatvorsku kaznu u aprilu 2016. zbog namještanja glasova.

Ovaj dekret bi mu omogućio pravo da postane premijer što njegove pristalice i traže.

Posted by on 2017-02-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login