Građani se najviše žale na telekome, banke i elektroprivrede

Bosna i Hercegovina, Konvertibilna marka,

Po očekivanju, građani u Bosni i Hercegovini u prošloj godini uputili su veliki broj prigovora izražavajući nezadovoljstvo poslovima, uslugama i radom u javnim poduzećima koja pružaju tzv. ekonomske usluge od općeg interesa.

U pitanju su sva tri telekom operatera, sve tri elektroprivrede kao i banke, odnosno mikrokreditne organizacije.

Daleko na vrhu prigovora koji građani upućuju jest visina računa telekom usluga, navodni neplaćeni računi stari više godina, nemogućnost prijenosa pretplatničkog broja s jednog operatera na drugi, ali i za loše usluge.

Takvih je zabilježeno čak petina prijavljenih slučajeva, odnosno 53 prigovora, piše Večernji list.

Stari računi

Kako se saznaje, žalbe potrošača odnose se i na pružatelje komunalnih usluga. U tome slučaju građani se najčešće žale na uopće nemogućnost pristupa osnovnim uslugama, neodgovarajuću kvalitetu pruženih usluga, nemogućnost ostvarivanja prava na obračun usluga na osnovi stvarnih isporuka očitanih na brojilu potrošača, nepravilno i netočno obračunate usluge, pogrešno evidentiranje i terećenje potrošača za račune iz razdoblja koji ulazi u zastaru, zatim isključivanje s mreže zbog nepravovremenog plaćanja računa ili isključenje s mreže zbog neplaćanja usluge prethodnog korisnika stana ili pak obračun kamata na kašnjenje u plaćanju mjesečnih računa za usluge.

Većina tih poteza uglavnom javnih poduzeća su nezakonita, počevši od isključenja potrošača koji nisu izmirili neku obvezu ili određeni račun za koji pouzdano postoji jednogodišnja zastara.

Manje zlo

No, kako su potrošači često suočeni s izborom dva zla – dugog i skupog sudskog postupka ili plaćanja navodnih obveza pristaju ipak na svojevrsnu ucjenu.

Plaćaju račune za koje ne znaju jesu li pogrešno proknjiženi ili su pak rezultat njihova nemara i pogreške.

Za neizmirene ili loše usluge u oblasti komunalnih poslova, vodoopskrbe, opskrbe toplotnom energijom i električnom energijom zabilježena su čak 54 slučaja.

Bankarske i mikrokreditne organizacije su također u vrhu prigovora potrošača. Tako je bilo sedam slučajeva za probleme s kartičnim poslovanjem kod banaka, a čak 34 slučaja su vezana uz plasmane kreditnih sredstava i u najvećem dijelu se tiču primjene promjenjive kamate.

Samo po jedan prigovor bio je za usluge životnog i automobilskog osiguranja.

Na ‘poštare’ su pristigla tek tri prigovora Uredu ombudsmana BiH, a zanimljivo je i da su se samo dva dostavljena prigovora odnosila na lijekove.

Posted by on 2014-01-30. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login