Građani uštedjeli šest milijardi KM

Konvertibilna marka

Konvertibilna marka

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH ukupni depoziti stanovništva u komercijalnim bankama na početku decembra 2013. godine iznosili su 6,03 milijarde KM.

Štedni depoziti u prvih devet mjeseci prošle godine imali su rast od 4,8 posto ili 275 miliona KM.

Oročena struktura štednih depozita, u odnosu na kraj 2012. godine, neznatno je promijenjena rastom kratkoročnih depozita za šest posto ili 161 milion KM, dok su dugoročni depoziti imali rast od četiri posto ili 114 miliona KM. To je rezultiralo neznatnom promjenom udjela dugoročnih depozita sa 53,8 na 53,3 posto.

Ekonomski analitičar prof. dr. Izudin Kešetović navodi da je za bankarski sistem dobro to što su oročeni depoziti u porastu.

On dodaje da se na vlastitoj akumulaciji fondova može generirati razvoj, jer se time otvara prostor za razvoj finansijskog tržišta koji je indikator.

“Kroz depozite se pokazuje povjerenje u bankarski sistem, jer stanovništvo štedi. Ako imate četiri miliona stanovnika, od njih tri miliona nema, ali jedan milion ljudi ima dohotke. Uvijek neko ima, neko nema novca, a uštedjeli su oni koji imaju dohotke. To što oni štede znači da imamo akumulacije i potencijala” – kaže Kešetović.

Prema njegovim riječima, postoje novčana sredstva koja nisu u bankama. Sve to znači da van tokova bankarskog sektora ima najmanje pet milijardi maraka koje bi se mogle mobilizirati. Kešetović još navodi da novca ima u sivoj ekonomiji, kod stanovništva, privredi…

Inače, kamatni prihodi u prvih devet mjeseci iznosili su 584 miliona KM, što je za četiri posto ili 21 milion KM manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Kako ističu iz Agencije, operativni prihodi u istom periodu iznosili su 235 miliona KM i veći su za tri posto nego u istom razdoblju prethodne godine, a njihov udjel u strukturi ukupnog prihoda povećan je sa 36,3 na 36,8 posto.

Posted by on 2014-01-07. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login