Gradnja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali ‘ilegalna’ po međunarodnom pravu

Ban Ki-moonBan Ki-moon

Ban Ki-moonBan Ki-moon

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon ponovo je pozvao Izrael da odustane od svojih planova izgradnje naselja u takozvanoj zoni E1 na Zapadnoj obali, istovremeno naglašavajući da palestinski protesti protiv izraelskih planova moraju ostati miroljubivi.

Generalni tajnik sa zabrinutošću prati najavljene planove za gradnju jevrejskih naselja u takozvanom području E1, navodi se u saopćenju iz Banovog ureda, prenosi Xinhua.

Ban je naglasio u saopćenju da je gradnja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali “ilegalna” po međunarodnom pravu.

On je također saopćio da su nedavni palestinski protesti u zoni E1, kao i izraelska reakcija na proteste, uglavnom bili nenasilni.

Generalni tajnik naglašava da protesti moraju ostati miroljubivi i da se pravo na mirne proteste mora poštovati, navodi se u saopćenju.

U ovom posebno teškom periodu za čitavu regiju, sve strane trebale bi učiniti značajne napore na stvaranju uslova nastavak sadržajnih mirovnih pregovora i za zaštitu mirovnog procesa, koji je u opasnosti, navodi Ban u saopćenju.

Odluka izraelske vlade da izgradi nova jevrejska naselja uslijedila nakon što su Palestinci dobili status države nečlanice UN-a 29. novembra.

Izraelski mediji javili su da će se nova naselja graditi u E1, spornom području Zapadne obale koje se proteže od anektiranog istočnog Jerusalema do naselja Maaleh Adumim.

Aktivnosti na gradnji naselja dovele su do prekida mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca 2010. godine. Palestinsko rukovodstvo odlučilo je tada da podnese zahtjev UN-u za priznavanjem državnosti, uprkos američkom protivljenju.

Posted by on 2013-01-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login