Gradonačelnik Strasbourga podržao kandidaturu Sarajeva

Strasbourg, Roland Ries

Strasbourg, Roland Ries

Gradonačelnik Strasbourga Roland Ries uputio je gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu pismo podrške kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, saopćeno je danas iz Gradske uprave Sarajeva.

“Kao što ste upoznati, utjecaj koji veliki kulturni događaji mogu imati na naše gradove je veoma pozitivan. Naslov Evropska prijestolnica kulture jedan je od najcijenjenijih zbog toga što grad postaje vidljiv širom Evrope i što istovremeno oživljava lokalnu zajednicu”, ističe u pismu Ries.

Zahvaljujući Rezoluciji Evropskog parlamenta iz maja 2011. godine Sarajevo, koje se ne nalazi u Evropskoj uniji, kandidat je za ovu titulu za 2014. godinu.

Ries je pružio povjerenje i podršku kandidaturi Sarajeva, ocijenivši da je to zaista grad evropske kulture sam po sebi, stjecište svih umjetnosti, svih kulturnih i interkulturnih pokreta na raskrsnici civilizacija i religija.

“Uvjeren sam da je veoma važno za Sarajevo da dobije ovaj izuzetni naslov, koji se obično dodjeljuje gradovima iz zemalja članica Evropske unije. Ova titula pružila bi mogućnost Sarajevu da organizira velike događaje i zadobije zasluženo evropsko priznanje”, zaključuje u pismu gradonačelnik Strasbourga Roland Ries.

Posted by on 2012-01-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login