Gradonačelnika trebaju birati građani, a ne stranke

 Ivo Komšić

Ivo Komšić

Gradonačelnika trebaju birati građani, a ne stranke – izjavio je danas gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

On je bio gost na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi Nastavak urbicida ili renesansa glavnog grada.

Ukoliko gradonačelnika biraju građani, kako je kazao Komšić, onda je on odgovoran građanima jer je njegov legitimitet zapravo građanski legitimitet.

“Međutim, sada je situacija potpuno drugačija. Gradonačelnika biraju političke stranke i on je odgovoran političkim stranakama, a ne građanima, što je apsurdno”, dodao je Komišić.

U takvim okolnostima, on nema moć koja izlazi izvan okvira dogovora političkih stranaka koje ga biraju. Njegove djelatnosti, napomenuo je Komšić, određuje odnos političkih stranaka u Gradskom vijeću, odnosno same političke stranke.

Potrebe grada i interesi političkih stranaka

Kada bi gradonačelnik odgovarao građanima, smatra Komšić, onda bi Vijeće donosilo odluke iz svoje nadležnosti, a gradonačelnik bi imao dovoljno samostalnosti da bi mogao i mimo toga komunicirati sa građanima i pokretati incijative.

“Najveći problem u funkcioniranju gradonačelnika bit će kako uskladiti ono što gradonačenik misli da treba u ovom gradu sa interesima političkih stranaka koje su ga izabrale u Gradskom vijeću”, ocjenio je Komšić.

Naglasio je da je Grad Sarajevo glavni grad države i da on to treba biti.

“Ne želim da budemo ogledalo onog što se zbiva na svim nivoima vlasti u državi. Želim da to bude novo lice države i da se pokaže da je moguće funkicionirati drugačije. Zato ću se truditi da osiguram jedinstvo Gradskog vijeća i gradonačelnika, odnosno Gradske uprave i u tome sam optimista”, dodao je gradonačelnik Sarajeva.

On je istakao da Sarajevo ima 27 pobratimstava sa gradovima u svijetu i da, uvažavajući tu činjenicu, treba razvijati i saradnju Sarajeva sa Banjom Lukom i Mostarom.

Posted by on 2013-04-07. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login