Gradske površine Tuzle postaju galerije na otvorenom

Kaleidoskop

Kaleidoskop

Ovogodišnji Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop koji se održava u Tuzli pružio je priliku mladima da se uključe u planiranje oslikavanja gradskih površina.

Članovi umjetničke ekipe koji imaju iskustva u različitim poljima vizuelne umjetnost, osmislili su projekat “Robotz” i ponudili organizatorima Festivala njegovu realizaciju.

Projekt je prihvaćen, a komunalne službe odobrile su oslikavanje površina koje ostaju gradu i nakon festivala. Tako, zahvaljujući radu nekolicine umjetnika i njihovim street art djelima, pojedine gradske površine polako postaju velika galerija na otvorenom.

Zvanična prezentacija završenog projekta i primopredaja ovih radova bit će održana u nedjelju, 16. jula, u tuzlanskim naseljima Stupine, B7 i B8, najavljeno je iz Presa Grada Tuzle.

Ideja za projekat “Robotz”, nastala je prije nekoliko godina, kada je jedan član tima za realizaciju ovog projekta bio inspirisan čudnim betonskim kockama koje se nalaze pored određenih stambenih blokova u tuzlanskim naseljima.

Ovim projektom namjerava se kroz street art, uz mnoštvo boja i kreativnosti, te sive betonske kocke, koje su ih podsjetile na robote sa antenama, “oživjeti” i podariti jedinstven karakter.

– Iako je sama ideja stara nekoliko godina, tek ove godine odlučili smo stupiti u kontakt sa organizatorima Kaleidoskop festivala u cilju realizacije ideje – ističu mladi kreativci.

Kako su većina “robota” zastupljena na površinama koje su izvan centra grada, utoliko im je bilo draže realizirati projekat i posvetiti više značaja onim dijelovima Tuzle koji nisu tako često u fokusu kreativnih dešavanja kao sam centar grada.

Ekipa koja se stoji iza projekta “Robotz”, a pod nazivom “Popeli se na glavu” je mlada i raznolika umjetnička ekipa čiji članovi imaju iskustva u različitim poljima vizuelne umjetnosti, a koja će ostati anonimna do samog čina realizacije projekta.

Posted by on 2017-07-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login