Granice Italije ponovo otvorene za turiste

Italija danas otvora granice za turiste iz većine ostalih evropskih zemalja, a od ponoći ukinuta su i ograničenja putovanja unutar zemlje, što znači da više od 60 miliona stanovnika Italije mogu slobodno kretati između različitih regija.

Italija, turizam
Italija, turizam

“Suočeni smo s izračunatim rizikom da se krivulja zaraze može ponovo povećati. Moramo to prihvatiti. Inače se više nikada nećemo moći pokrenuti”, rekao je premijer Giuseppe Conte u maju, najavljujući ublažavanje restriktivnih mjera, prenosi BBC.

Turizam je od vitalnog značaja za talijansku ekonomiju, ali je zaustavljen tokom pandemije koronavirusa.

Neke znamenitosti, poput Koloseuma u Rimu, su otvorene otvorile proteklih dana.

Uz otvaranje regionalnih granica pojedine oblasti u Italiji jačaju kontolu i mjere u cilju sprečavanja širenja virusa uz pomoć “praćenja turista” digitalnim aplikacijama, mjerenja temperature termoskenerima, neophodne rezervacije za hotele i popunjavanje upitnika po dolasku.

Italija je bila jedna od najteže pogođenih zemalja u Evropi s više od 230.000 slučajeva zaraze i 33.500 umrlih od posljedica COVID-19.

Posted by on 2020-06-03. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login