Grayson Perry otvorio svoju izložbu “Taština malih razlika” u Banjoj Luci

Grayson Perry u srijedu navečer je svečano otvorio svoju izložbu “Taština malih razlika” u Banjoj Luci.

Grayson Perry

Grayson Perry

Osim prisustva na otvaranju izložbe, jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika održao je i predavanje u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor kome je prisustvovalo više od 400 ljudi.

Proslavljeni umjetnik otvorio je izložbu kao svoj alter ego Claire, i tom prilikom rekao da iako je tu manje od jednog dana, osjetio je da je lokalna publika veoma srdačna i da razumije njegov smisao za humor. Perry je istakao da je tokom svog predavanja u Banskom dvoru ostvario odličan odnos sa publikom i rekao: “Izuzetno mi je drago što ljudi ovdje zaista razumiju suštinu mojih radova”.

Govoreći na otvaranju, ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson naglasio je da je Perry vrlo aktuelan na međunarodnoj umjetničkoj sceni te da je nedavno u Londonu predstavio novu izložbu ambicioznog naziva „Najpopularnija umjetnička izložba ikada“. Dodao je da je izložba u Banjoj Luci “još jedan jasan pokazatelj naše predanosti stalnom jačanju kulturnih veza između Ujedinjenog Kraljevstva i svih dijelove Bosne i Hercegovine”, soapćeno je iz British Councila.

Nakon velikog uspjeha izložbe “Nove religije” Damiena Hirsta, ovom izložbom British Council nastavlja saradnju s muzejima u regionu da bi predstavio najbolje od britanske savremene umjetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unaprijedio muzejske prakse i pospiješio razmjenu iskustava naših i britanskih stručnjaka.

Interesovanje za izložbu “Taština malih razlika“ bilo je izuzetno veliko, pa je uprkos lošem vremenu na samom otvaranju bilo više od 800 posjetilaca. Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je da je izuzetno ponosan jer je Banja Luka domaćin jednog velikog događaja i vjeruje da će ovu izložbu posjetiti veliki broj posjetilaca iz BiH i inostranstva. Također je podsjetio da Banja Luka želi da se kandiduje za Evropska prijestonicu kulture za 2024. godinu.

Grayson Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Claire. Dobitnik je prestižne Turner nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene čineći je otvorenijom za eksperimente.

“Taština malih razlika” sastoji se od šest tapiserija velikog formata, osam printova djela Williama Hogartha, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perryevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta. Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Councilaa i kolekcije Arts Councila kojom upravlja londonski Southbank centar.

Posted by on 2017-09-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login